• spring in't veld
  • spring in't veld
  • spring in't veld
  • spring in't veld
  • spring in't veld
  • spring in't veld
  • spring in't veld
  • spring in't veld
  • spring in't veld

Dit zijn de blogs

Hier vind je alle activiteiten van de klassen!

Tip: ga even met je muis over de foto's, misschien zit er wel een heus fotoalbum achter!

Hoe werken die speeltoestellen?

Geschreven door Jeroen Ghillebaert op woensdag 19 januari 2022.

Hoe werken al die speeltoestellen? Dat was de vraag die we ons vandaag stelden in de de 1ste graad. Al 2 weken zijn we aan het werk rond het thema 'hoe werkt dat?'. We onderzochten al hoe voorwerpen uit onze omgeving bewegen en aan elkaar vast hangen. We brachten ook voorwerpen of toestellen van thuis mee en haalden ze uit elkaar om ze grondig te onderzoeken. Vandaag was de speeltuin aan de beurt. We deden een fotozoektocht en bespraken met elkaar hoe alles was vastgemaakt, uit welke materialen het was gemaakt en hoe al deze toestellen kunnen bewegen. Echt boeiend om eens over te praten. Omdat we op een normale schooldag ook andere lessen krijgen, hadden de meester en de juf ook 2 andere lesjes voorien die we buiten konden doen. Zo speelde het 2de leerjaar een taalspel rond samenstellingen en deden ze een meditatie rond 'het goede doen'. Het eerste leerjaar deed een reken-loopspel en ook een meditatie voor Godsdienst. Gelukkig was er ook nog heel wat tijd om volop te ravotten en te genieten van al deze speeltoestellen. We amuseerden ons allemaal heel erg en genoten met volle teugen. Wij willen graag nog eens terug! 

PS: We waren trouwens allemaal heel erg blij dat we die mondmaskertjes eens een dagje mochten uit laten! 

Hoe werkt dat?

Geschreven door Jeroen Ghillebaert op donderdag 13 januari 2022.

We zetten het nieuwe jaar in met een nieuw thema. Tijdens het thema 'Hoe werkt dit?' gaan we op onderzoek bij allerlei voorwerpen en uitvindingen. We onderzoeken hoe bepaalde voorwerpen en toestellen in elkaar zitten en waarvoor bepaalde onderdelen precies dienen. Hoe komt het dat de deur kan draaien? Hoe komt het dat onze jas open en dicht kan? Waarmee zetten we de verwarming aan? Hoe gaat dat gordijn precies open en dicht? Waarmee hangt de lamp vast aan het plafond? ...? Veel vragen dus om een antwoord op te zoeken. We bespreken deze dingen in de WO lesjes... maar gaan ook vooral zelf op ontdekking tijdens het WO-hoekenwerk! Hier mochten we veel experimenteren en leerden we veel bij! 

Park Ter Rijst

Geschreven door Jeroen Ghillebaert op dinsdag 16 november 2021.

Dinsdag trokken wij met de eerste graad naar park Ter Rijst in Pepingen. 's morgens brachten de mama's en papa's ons allemaal naar het park. Het zonnetje kwam al vroeg gluren. Het beloofde een heerlijke dag te worden. Eens we in het park aankwamen ontdekten we tussen de grassen een elfje. Het elfje wilde ons samen met zijn vriendjes een verhaal vertellen. Vorige week was er blijkbaar eng bezoek in het bos. Er was een trol die de rust in het park helemaal kwam verstoren. In het park zaten allemaal elfjes verstopt die we samen moesten gaan zoeken. Eens we ze gevonden hadden vertelde elk elfje ons een stukje van het verhaal. Ook kregen we van elk elfje een opdracht waarbij we meer te weten kwamen over het leven in het park. Zo gingen we op zoek naar paddenstoelen, gingen we luisteren naar het park, ontdekten we allerlei vruchten en leerden we alle dieren uit het park kennen. We hadden zelfs tijd om een kamp te bouwen. De tijd vloog voorbij. Tijdens de middag mochten we aan de picknickbanken onze boterhammetjes opeten. Daar kregen we ook even de tijd om te klimmen en te klauteren... Want in een park hoort dat er toch een beetje bij. Aan het einde van de dag waren we allemaal een beetje moe... maar we hebben allemaal volop genoten! 

Hoekenwerk 'alles op wieltjes'

Geschreven door Jeroen Ghillebaert op zondag 24 oktober 2021.

Als 2de thema dit schooljaar werkten we rond 'alles op wieltjes'. We gingen op onderzoek omtrend allerhande vervoersmiddelen. Wat is milieuvriendelijk en wat niet? Hoeveel wielen hebben alle voertuigen? Wat is veilig of niet veilig? ... Tijdens het hoekenwerk gingen we zelf op ontdekking en kwamen we hierover veel te weten! We maakten zelf een monstertruck! Gelukkig kregen we hiervoor hulp van enkele mama's en papa's. 

Uitstap naar Trainworld

Geschreven door Jeroen Ghillebaert op donderdag 7 oktober 2021.

In de eerste graad werken we rond het thema 'alles op wieltjes'. Hier gaan we op onderzoek naar allerhande vervoersmiddelen (met wielen). We zoomen vooral in op 'de trein'. Daarom trokken we met de hele 1ste graad naar Train World in Schaarbeek. En natuurlijk gingen we daar ook zelf met de trein naartoe. We kwamen hier heel wat te weten over 'reizen met de trein'. We zagen ook heel veel verschillende treinen, van vroeger en nu. Wat een verschil, zeg. Wisten jullie zelf dat onze koningen en koninginnen vroeger vaak met de trein vervoerd werden en dat zij hun eigen wagon hadden waarin alle luxe was? Deze treinen en nog veel meer, konden we bewonderen. We konden ook plaatsnemen in een simulator en zo kijken wie van ons een goede treinbestuurder zou zijn. Spannend!

Hoekenwerk 'van schrift tot scherm'

Geschreven door Jeroen Ghillebaert op maandag 13 september 2021.

Tijdens ons eerste WO-thema 'van schrift tot scherm' gaan we kijken hoe de school veranderd is in de loop der jaren. Als start kwamen juf Frieda en Juf Nicole langs. Zij gaven vroeger les in onze school en konden ons prima vertellen hoe het er toen aan toe ging en wat de verschillen zijn met nu. En we merkten het al gauw... er is heel wat veranderd. Ze konden uren blijven vertellen, maar na 1 uurtje moesten we al afscheid van hun nemen. Tijdens de volgende lessen WO gingen we in hoekjes zelf op zoek naar allerlei weetjes over de school, vroeger en nu. We kwamen al heel wat te weten! Wat een boeiend thema! 

Schoolreis naar Pairi Daiza

Geschreven door Jeroen Ghillebaert op donderdag 3 juni 2021. Aangepast op zaterdag 5 juni 2021

In het kader van ons thema 'de dieren, onze vrienden' trokken we er vandaag op uit. We trokken richting Pairi Daiza. Ookal voorspelden de weermannen niet zo'n mooi weer, toch hebben we geen druppeltje gezien en konden we genieten van een overheerlijke dag. We laten jullie graag mee genieten via onze foto's en filmpjes!

 

Hoekenwerk: de dieren, onze vrienden

Geschreven door Jeroen Ghillebaert op woensdag 19 mei 2021. Aangepast op woensdag 19 mei 2021

Tijdens dit thema verdiepten we ons in de wondere wereld van de dieren. Als start van het thema gingen we samen op lentewandeling. Daar gingen we op zoek naar allerlei 'jonge' diertjes in de buurt. Later leerden we in de hoekjes nog veel meer bij over dieren. Er mochten zelfs diertjes mee naar de klas komen. Dat was echt tof! Om nog meer te weten te komen over de dieren nemen de juf en de meester ons binnenkort mee naar Pairi Daiza. Daar kijken we echt naar uit. Dat verslag lezen jullie later nog! 

Snow to school

Geschreven door Jeroen Ghillebaert op dinsdag 4 mei 2021. Aangepast op dinsdag 4 mei 2021

Tijdens de lessen LO kregen we 'snowboardlessen'. In de turnzaal oefenden we op enkele behendigheden die nodig zijn bij het snowboarden. Deze lessen kunnen vervolgd worden op een echte skipiste in Antwerpen. Kinderen die graag deze lessen meevolgen kunnen hiervoor inschrijven bij meester Lars. Hier alvast enkele foto's en filmpjes van de lesjes in de turnzaal.

Hoekenwerk 'ziek? Wat nu? '

Geschreven door Jeroen Ghillebaert op vrijdag 2 april 2021.

In de klas werkten we rond het thema 'ziek? Wat nu?

Hier leerden we heel wat bij over onze gezondheid. Wat kunnen we doen om te voorkomen dat we ziek worden? En hoe verzorgen we ons nu het best als we toch ziek zouden worden? Op deze vragen kregen we tijdens dit thema een antwoord. 

 1 2 >