• spring in't veld
  • spring in't veld
  • spring in't veld
  • spring in't veld
  • spring in't veld
  • spring in't veld
  • spring in't veld
  • spring in't veld

Dit zijn de blogs

Hier vind je alle activiteiten van de klassen!

Tip: ga even met je muis over de foto's, misschien zit er wel een heus fotoalbum achter!

Ziek zijn deel 1

Geschreven door Leen Buekens op vrijdag 16 februari 2018. Aangepast op vrijdag 16 februari 2018

Na 1 februari kwamen Ellis, Ella en Liam erbij in onze klas; welkom lieve vriendjes!

Juf legde in de knipbak playmaïs en gekleurde schoteltjes. De kleuters mochten in de playmaïs proberen knippen, deze sorteren… Later in dit thema nam juf de kartonnen dikke buis en lieten we de playmaïs erdoor rollen en vallen in een schotel.

Omdat de kleuters tijdens de themaloze week het superleuk vonden om met de dokterstas te spelen en popjes te verzorgen en omdat er veel kindjes ziek waren in de klas deden we in de klas activiteiten rond het thema ‘ziek zijn’.

Juf maakte een doktershoek en een wachtkamer en de kleuters brachten allerlei materialen mee naar school i.v.m. dit thema. De kleuters gingen onmiddellijk aan de slag. Ze trokken de doktersjas aan en begonnen popjes en elkaar te verzorgen. Pleisters plakken vonden ze superleuk!

Juf Kaat liet de kleuters tijdens het vorig thema stempelen met lege huishoudrollen en verf op zwart papier; dat gaf hele mooie resultaten!

De kleuters keken naar digitale verhalen i.v.m. het thema op de computer.

Juf had geplastificeerde afbeeldingen mee van grote medicijnpotten waarin de kleuters zelfgerolde medicijnen (van plasticine) mochten inleggen.

Ze mochten ook droge zakdoekjes in stukjes scheuren en plakken rondom een afbeelding van Jules die z’n neus snuit.

M.b.v. juf plakten we ook prenten van Jules die zijn neusje snuit in de juiste logische volgorde. De kleuters van de eerste kleuterklas probeerden zelf de prenten uit te knippen.

Op het lichaam van Jules mochten de kleuters met rode verf en een verzorgingswatje dat bevestigd werd tussen een pincet stempelen (ze verzorgden Jules waar hij was gevallen).

Ze mochten ook het gezicht van Jules afgebeeld op een A3-papier kleuren met roze woody, nadien overschilderen met roze waterverf en dan er rode stickertjes op plakken. Ze konden ook met een vochtig zakdoekje over de roze woody wrijven; dat zorgde ervoor dat de roze woodylijnen open gewreven werden. Met de rode stickertjes leek Jules de windpokken te hebben.

De kleuters van de eerste kleuterklas mochten o.l.v. juf op een blad met een zwarte stift enkel de attributen omkringen die er in de dokterstas te vinden zijn.

Juf had papieren mee waarop drie attributen uit de dokterstas afgebeeld stonden; een spatel, een koortsthermometer en een spuit. De kleuters linkten de bovenkant van die attributen aan de onderkant. De kleuters van de eerste kleuterklas probeerden de prenten zelf uit te knippen.

Met een zwarte stift tekenden de kleuters ronde vormpjes (=tabletjes) of lijnen (=siroop) in een grote medicijnpot.

We speelden raadselspelletjes i.v.m. het thema

Later in de week nam Nautje de mat die diende als par a vent in de doktershoek mee naar de onthaalhoek en liet er auto’s afrijden. Leuk idee was dat!

De kleuters en de juf hadden vele medicijndozen en doktersgerief meegebracht. Juf nam er een foto van en richtte zo een apotheek in in de klas en op die manier wisten ze ook welk doktersgerief in welk bakje in de doktershoek moest.

Juf had spuitjes en water met verf vermengd klaargelegd. Ze plakte een blad in een grote doos en de kleuters mochten spuiten met hun gevuld spuitje op het papier. Dat gaf leuke resultaten!

In de boetseerhoek legde juf geplastificeerde afbeeldingen van de stethoscopen en de kleuters boetseerden lange dunne worstjes om op die stethoscopen te leggen.

We speelden een spelletje waarbij de kleuters met een dobbelsteen mochten rollen waarop verschillende lichaamsdelen met een rode kring afgebeeld stonden. Juf had eenzelfde grotere prent van datzelfde lichaam van Jules. De kleuters rolden met de dobbelsteen, keken welk lichaamsdeel aangeduid stond en plakte op datzelfde lichaamsdeel een rode sticker op de legplaat. Wanneer Jules dan heel ziek leek met al die windpokken gaf Rune hem spontaan een spuitje en nam Naut spontaan de stethoscoop om Jules op de legplaat beter te maken.

Juf had beloofd om eens zakdoekje leggen te spelen buiten omdat we over verkouden zijn en zakdoekjes leerden eerder in dit thema maar het slechte weer liet dit niet toe. Bij de eerste zonnestralen gingen we naar buiten om het spelletje te spelen.

Kleuters speelden vrij met de zandbak, magnetische bouwblokken, piano, magnetisch fruit…

Juf had ook kruisen mee van de apotheker van verschillende groottes. De kleuters van de onthaalklas probeerden drie kruisjes te plakken van klein naar groot en de kleuters van de eerste kleuterklas probeerden 4 kruisjes te plakken van klein naar groot.

Medicijnpotjes werden ook in de juiste volgorde geplakt. Daarbij telden de kleuters hoeveel medicijnen er in de potjes lagen en ze plakten ze van minder naar meer (de kleuters van de onthaalklas telden van 0 tot 3, de kleuters van de eerste kleuterklas van o tot 4 of 5)

Na de krokusvakantie zullen we verder werken aan deze activiteiten.

 

 

 

Themaloos na de Kerstvakantie

Geschreven door Leen Buekens op vrijdag 16 februari 2018. Aangepast op vrijdag 16 februari 2018

Na de Kerstvakantie kwamen er 4 nieuwe vriendjes bij in onze klas. Zij heten Sem, Oona, Victoria en Sanne. Welkom allemaal!

Juf had een doos meegebracht waarin verschillende soorten stenen in lagen (verschillende soorten, groottes…), geplastificeerde legplaten en twee plastieken rasters met gaten in van verschillende grootte. De kleuters gingen na welke stenen door de rastergaten konden en welke niet en legden ook de stenen op de legplaat.

Juf voegde bij de experimenteerbakken (kinetisch zand, playmaïs, blaasballetjes…) een bak vol spaghetti en kleine pareltjes. De kleuters staken de pareltjes op de spaghetti. Later nam juf ook een bak mee met magneten in.

Juf had de kleuren- en getallendobbelsteen en de gekleurde houten beertjes terug meegebracht naar school omdat de kleuters hier graag mee speelden voor de vakantie. De kleuters gooiden met de dobbelstenen en legden evenveel gekleurde beertjes op de dobbelsteen als aangegeven.

De kleuters speelden ook met rijgdieren die juf had meegebracht (ze staken de draad in en uit de gaatjes).

Juf toverde de kerststal van thema Kerstmis om in een donkere hoek en legde er zaklampjes bij die de kleuters meebrachten van thuis; ze vonden het heel leuk om met de lichtjes in de donkere hoek te schijnen!

We speelden een kimspelletje met 3 gekleurde blokken. 1 kleuter mocht in de gang staan en mocht nadien raden welk blokje een andere kleuter had weggetoverd. Hoe meer blokjes van verschillende kleuren er op de tafel lagen, hoe moeilijker het spelletje was.

De kleuters tekenden en schilderden vrij op papier. Oscar van onze klas had verf mee en de kleuters ondervonden dat dit vloeibare verf was en wanneer ze met een penseel deze verf op papier lieten vloeien gaf dat mooie effecten op het papier; echte kunstwerken.

Onder leiding van juf keken de kleuters van de eerste kleuterklas hoe klaspop Jules eruitziet en zo tekenden ze stap voor stap klaspop Jules op papier met stiften.

Juf stak op een houten stok rollen plakband, draad, wol, serptentines, lint... De kleuters vonden het leuk om dit af te rollen en stukjes af te knippen. Ze mochten ook vrij knippen in papier; zo konden ze stroken papier doorknippen, knippen op rechte lijn, gebogen lijn…

We speelden klassikaal een geluidenlotto van beertje Ploem. Juf liet een kaart zien met 3 situaties op en de kleuter die een geluid van deze situatie herkendelegde een rode jeton bij deze situatie.

Juf had een bord mee met verschillende gekleurde kartonnen buizen op geplakt van verschillende lengtes en pomponnetjes van verschillende grootte in dezelfde kleur dan de buizen. De bedoeling was dat de kleuters de pomponnetjes door de buis lieten vallen die dezelfde kleur had dan het pomponnetje. Eerst met de handen, nadien met pincetten.

Juf had ook brooddeeg meegebracht en plastieken lichaamsvormen. Zo konden de kleuters van het brooddeeg een mannetje maken.

Juf leerde hen het kleurenlied aan a.d.h.v. gekleurde kaarten.

Later deden we samen een activiteit met gekleurde pluimen; wegblazen van pluimen, pluimen op lichaamsdeel leggen en deze erop proberen houden… Nadien legden ze hun gekleurde pluim bij dezelfde kleurenkaart.

De houten planken om met auto’s over te rijden hadden ook nog steeds succes.

We speelden ook het gezelschapsspel ‘bonte ballonnen’ van Nijntje. De kleuters gooiden de kleurendobbelsteen en namen een ballon uit de doos van dezelfde kleur en legden deze op hun kleurplaat.

Met de magnetische bouwblokken bouwden de kleuters constructies.

Elke kleuter draaide ook aan de kleurenwijzer en mocht in de klas dezelfde kleur speelgoed zoeken als de wijzer aangaf.

In de poppenhoek legde juf slabbetjes met verschillende sluitingen (velcro, veters, knijper ), tandenborstels, borstel en kam voor de popjes. Later kwam er een dokterstas bij.

Juf had gekleurde pittenzakken mee en de kleuters mochten deze 1 voor 1 proberen gooien in dezelfde gekleurde bak. Nadien gooiden we eens allemaal tegelijk.

Vrij spelen met de instrumentjes vonden de kleuters ook heel leuk. Juf toonde hen hoe de instrumentjes bespeeld moesten worden zoals de triangel.

We speelden ook het spelletje waarbij een muzikantje zich mocht verstoppen met een instrumentje en de andere kleuter die in de gang stond mocht raden waar deze zich had verstopt; deze laatste volgde de richting van waar het geluid kwam.

Juf speelde met de kleuters het spel van ‘Bunny Boo’ van Smartgames. De kleuters keken naar de voorbeeldkaart en plaatsten de vormen op de juiste plaats zoals aangegeven was op de voorbeeldkaart.

Thema Kerst!

Geschreven door Leen Buekens op zaterdag 23 december 2017. Aangepast op zaterdag 23 december 2017

De klas werd versierd binnen thema Kerstmis met lichtjes, kerstmutsen, kerststalletjes…. In de poppenhoek werd er een kleinere en een grotere kerstboom gezet met slingers en kerstballetjes die gesorteerd lagen per kleur; de rode lagen in een rode schotel, de witte in de witte, de zilveren in een zilveren potje en de gouden in het gouden potje. Op de kast werd een kale kerstboom geplaatst, een kerststal en boeken i.v.m. thema Kerstmis.

Voor onze Kerstknutsel bestempelden we een kartonnen decorplaat met bruine verf en schuursponsen. Dit werd de kerststal. De kleuters mochten ook eerst experimenteren met de klei die de juf had meegebracht. Nadien boetseerden we een Maria en een Jozef door een worst te rollen van klei en deze aan de ene kant plat te stompen met ons hand. Voor Jezus rolden we een bolletje klei en drukten deze wat platter. We beschilderden de kleiwerkjes als het droog was; voor Jozef beschilderden we het werkje rood, Maria werd blauw en Jezus werd geel. Met onze vingertop stempelden we stipjes met goudverf op een gele ster en deze niette de juf boven aan de kerststal. Juf nam van elke kerststal een foto thuis (zie foto’s)

Het speelgoed dat de Sint had gebracht had nog steeds veel succes!

Op de computer keken we naar digitale verhalen i.v.m. Kerstmis, onder andere het Kerstverhaal.

Op geplastificeerde kerstbomen mochten de kleuters slingers en kerstballetjes leggen die ze gerold hadden van plasticine (worstjes en balletjes).

Juf had over het kasteel van de Sint zwarte lakens geworpen en er een kerststal van gemaakt waarin blauwe en bruine doeken, een houten kistje met een geel lakentje en een pop en knuffelschaapjes lagen.

In de knipbak lagen stukjes inpakpapier die de kleuters konden verknippen; de kleuters ervoeren dat je in het ene soort papier makkelijker kan knippen dan in de andere soort.

Rune en Rens van onze klas verjaarden. We vierden hun verjaardag en ze hadden lekkere, mooi versierde cupcakes, mooi versierde mandarijnen en bananen mee, alsook lekkere sapjes! Hip hip hoera voor Rens en Rune!

We versierden een afbeelding van een kerstboom met verschillende groen tekengerei. Nadien schilderden we de kerstboom groen met groene waterverf. Later sneden we playmaïs in stukjes en plakten we deze in de kerstboom; dat waren de kerstballen.

Op een dag lag er terug sneeuw en de kleuters knipten witte repen papier in stukjes.

Tuur, Marie en Marthe-Marie vonden een stuk plastiek met bolletjes in de doos van de houten kraan en vonden het leuk om op de bolletjes te drukken zodat deze ontploften :-)

Stan van onze klas had het idee om aan de houten kraan die we van Sint hadden gekregen een kerstboom te hangen en zo op te tillen; knap idee Stan!

De kale kerstboom in de klas werd door de kleuters zelf versierd. De kleuters voelden dat de naalden prikten.

Voor de warmste week hielden we een fotoshoot ten voordele van ’t Pasrel en de ouders mochten een bedrag schenken. De werkbever mocht op het blad met hout per 8 euro 1 vlammetje plakken. Van de houten doos waarin de centen werden bewaard maakte juf een kaars.

Juf vertelde het Kerstverhaal en zo maakten de kleuters kennis met de herders en de drie koningen en hun kamelen. Juf legde in de kerststal 3 gouden kronen bij de andere attributen. Juf legde ook twee zaklampjes in de kerststal; een beetje licht in het donker :-)

Juf had het idee om het lichtje van de zaklamp in de PVC-buis te laten schijnen aan de ene kant, aan de andere kant kon de kleuter het lichtje dan zien.

Juf had ook playmobilefiguren mee van de kerststal.

De poppenhoek werd aangevuld met kerstmanpakken en -mutsen. De kleuters vonden het superleuk om zich te verkleden in kerstman en juf gaf ook belletjes aan hen (muziekinstrumentjes). De kerstmannen wandelden door de klas en lieten van zich horen :-) Juf zette het liedje op van Urbanus ‘Jezuke is geboren halleluja hallo’ en de kleuters speelden mee tijdens het lied met de belletjes.

Jules de klaspop zat op een dag bij de adventskrans met een kerstboommuts op zijn hoofd. We lieten doorheen de weken ook de tweede, derde en vierde kaars van de adventskrans branden.

De kleuters maakten met rode en groene rietjes die ze knipten in stukjes m.b.v. een rijgnaald een kerstslinger. Ze probeerden afwisselend rode en groene rietjes te rijgen aan de draad. Met zo’n rijgnaald kon je ook strepen tekenen in de klei. Bij Vince tekende juf een gezichtje met de rijgnaald in de klei. De kerstslingers plakte juf dan in de groene kerstboom die de kleuters versierd hadden met groene waterverf en playmaïs.

Met de coloredoparels die de kleuters op de legplaat moesten leggen werden kerstgeschenken getoverd.

We leerden ook onze nieuwjaarsbrief en juf plakte de prenten op het raam. Elisa van de klas mocht met de PVC-buis de juiste prent tonen terwijl we het versje opzeiden.

De kleuters maakten in de poppenhoek zelf een feesttafel met de placemats en borden, bestek en glazen.

Juf Hilde speelde op haar gitaar een leuk lied en zo kleedde we naakte Jezus in de kribbe stap per stap aan met warme kledingstukken. Dit deden we met alle kleuters van de school.

Iedereen had een geschenkje mee om onder de kerstboom te leggen. De aanwezigheidskaartjes van de jongens werden in de ene kerstmuts gelegd, die van de meisjes in een andere kerstmuts. Iedere kleuter nam een kaart eruit en de kleuter die op het kaartje stond (zijn/ haar symbool) mocht zijn/ haar geschenk gaan halen onder de kerstboom en schenken aan de kleuter. We waren dankbaar voor elkaar en iedereen was superblij!

Tenslotte vierden we een kerstfeestje en trakteerde de juf de kleuters. Ze mochten kiezen wat ze aten en dronken maar verkleedden zich eerst binnen thema Kerstmis. Het was een leuke dag!

Prettige feesten allemaal en tot in het nieuwe jaar 2018!!!

Thema Sint!

Geschreven door Leen Buekens op zaterdag 23 december 2017. Aangepast op zaterdag 23 december 2017

Juf voorzag eerst het bed van Sinterklaas en Zwarte Piet in de bouwhoek waarbij de kleuters konden kennismaken met de kledij van Sint en Piet. Verder werd de klas versierd met vlaggen, prentenboeken van het thema… De kleuters trokken de kledij van Sint en Piet al snel aan!

Voor onze knutsel van thema Sint mochten de kleuters op een stuk behangpapier gaan liggen op hun rug. De juf tekende dan de omtrek van hun lichaam; dat kriebelde wel! Oscar van de klas durfde niet op zijn rug te gaan liggen maar zijn dikke berenvriend deed het in zijn plaats; zijn beer durfde het wel :-)! Deze omtrek mochten de kleuters dan beschilderen in zwarte of rode verf afhankelijk of ze er een Piet of een Sint wouden van maken; dat was wel veel schilderwerk! Toen de lichaamsomtrekken getekend werden vonden Rens en Rune het leuk om de rol verder af te rollen en er met hun auto’s op te rijden. Juf legde de ene kant van de rol tegen de plint in de ene klas en we gingen na hoelang de rol was als deze helemaal afgerold was; we kwamen uit tot aan de zandbak; dat was dus héél lang!

Juf had verschillende kartonnen buizen mee die de kleuters mochten versieren met goudverf. We leerden dat de staf van de Sint van goud is. Deze buizen zullen omgetoverd worden tot een staf waarin een Sint-Piet- knutselwerk zal steken.

Juf had ook Sintpuzzels mee die de kleuters konden maken; een inlegpuzzel en puzzels van 4 tot 6 stuks.

Op de computer vonden de kleuters het leuk om naar digitale verhalen en filmpjes van de Sint en zijn pieten te kijken.

Ze vonden het ook leuk om met de boot en de figuren van Sint van Playmobile te spelen.

Juf speelde ook het spelletje; ‘wie zit er in de zak van Zwarte Piet?’. De kleuter die in de gang stond mocht het raden.

Juf had een groot rood en zwart papier meegebracht en prenten met rode en zwarte afbeeldingen op; ze mochten de rode afbeeldingen op het rood papier leggen en de zwarte op de het zwart papier.

De kleuters knipten repen goudpapier in stukjes om daarna in de omtrek van de staf te plakken.

De kleuters namen speelgoedfolders mee om te kijken en te spreken over hun favoriete speelgoed en ook te luisteren naar de andere. Later tijdens het thema mochten de kleuters een zak van Zwarte Piet bruin kleuren en hun favoriete speelgoed uit de folder knippen en plakken in de zak. Nadien legden we de speelgoedfolders in de knipbak.

Vince van onze klas kwam plots met het bovenste gedeelte van de speelgoedstaf bij de juf. Het onderste gedeelte was eraf gevallen en kon niet meer gemaakt worden. Juf bedacht dat ze nog een lange kartonnen rol in de klas had. Ze plakte het bovenste stuk eraan vast en Vince plakte op het onderste gedeelte stukjes goudpapier. En ziezo…, de staf kon terug worden gebruikt!

De kleuters maakten met de coloredoparels een mijter of pietenmuts door de juiste kleur parel op de afbeeling te leggen (VB; een gele parel op de gele ronde vorm)

De kleuters die gekozen hadden om een Sint te maken van hun lichaamsomtrek kleurden een mijter in met de rode en de gele wasco en de kleuters die een Piet wouden maken kleurden een Pietenmuts in met de wasco’s. Juf werkte thuis de Sinten- en Pietenkostuums verder af; de rollen werden in de beschilderde Sintstaffen gestoken en klaar was de knutsel!

De tweede week had de juf met kartonnen dozen een kasteel van de Sint gemaakt waar de kleuters in konden spelen met een open haard en een schoorsteen aan. Juf plaatste die in de bouwhoek en de kleuters vonden dit super! Het bed en de kledij van Sint en Piet werden verhuisd in het kasteel! Ook zijn paarden stonden naast het kasteel.

Juf Kaat had geplastificeerde sinthoofden mee en de kleuters mochten met scheerschuim de witte baard op het plastiek toveren onder zijn gezicht. Nadien mochten ze de baard met witte plasticine maken op het plastiek. Ze had ook zwart papier mee met een Sintenhoofd op geplakt. De kleuters mochten met witte wasco strepen trekken onder het gezicht van de Sint; dit werd zijn baard.

In de kring kreeg iedere kleuter van de juf een attribuut van Sint of Piet. Elke kleuter legde dit attribuut bij de prent van Sint of Piet. De kleuters van de eerste kleuterklas trokken nadien op een papier een rode kring rond het hoofd van de Sint en een zwarte kring rond het hoofd van de Piet. De kleuters gingen op het blad verder na welke voorwerpen bij Sint of Piet hoorden door er een zwarte of rode kring rond te trekken.

Met een speciaal programma op de computer stempelden de kleuters zwarte handschoenen en broeken van Zwarte Piet op het scherm.

Juf begon met de Piet- en de Sintenhandpop plots poppenkast te spelen in de klas. De kleuters kwamen verwonderd kijken en speelden nadien met de handpoppen ook poppenkast.

21 november mochten we in de namiddag naar het toneeltje gaan kijken in zaal De Kring. Dat was super! Juf Kaat mocht de assistente zijn van de goochelaar en ook een paar kindjes in de zaal.

Max had een mooie rode sofa mee voor de slaapkamer van de Sint in het salon; we zetten deze zetel ook heel even in ons Sintenkasteel in de klas aan de open haard.

Met rode stift mochten de kleuters een mantel tekenen onder Sint zijn hoofd. Nadien schilderden ze de mantel verder rood met rode waterverf en penseel en ze plakten met goudpapier een gouden randje op de mantel.

De kleuters van de eerste kleuterklas mochten de afbeeldingen van de attributen van Sint of Piet plakken bij de juiste vorm; VB; de oorring van Zwarte Piet is rond, dus deze prent werd in de kolom van de ronde vorm geplakt…

Met gele en rode plasticine mochten de kleuters de mijter, de mantel en de staf van de Sint rood en geel toveren.

Juf had twee doorschijnende bakken gevuld met water mee. Elke kleuter koos een attribuut in de klas en we gingen na of dit attribuut boven bleef op het wateroppervlak of onderging. We sorteerden zo speelgoed die bleef drijven of zonk in de bakken.

We gingen met de kleuters regelmatig zoals alle leerlingen op de school een kijkje nemen in de slaapkamer van de Sint in het salon. Daar zagen we dat er af en toe iets was veranderd!

Op een dag gingen we naar de slaapkamer van de Sint en we ontdekten er een omslag met jufs naam op. Er zat een puzzel in die we moesten maken. Op de puzzels stond een zak afgebeeld en die zak moesten we zoeken. Er zat een leuke boodschap in verstopt!

Op een dag lag er sneeuw! Dus besloten we om met witte verf en ronde sneeuwsponsjes of onze vingers sneeuwvlokken te stempelen op zwart papier. De sint moest waarschijnlijk voorzichtig zijn tijdens zijn ronde zodat hij niet zou uitglijden!

Juf plakte op de deurtjes van de weekkalender een aftelkalender. Na elke dag die voorbij was mocht de werkbever de prent inkleuren en telden we hoeveel keer we nog moesten slapen.

Op een morgen zat Jules de klaspop op een blauwe stoel verkleed als Zwarte Piet en hij had nicnacjes op zijn schoot. De Sint zal alvast eens langs geweest zijn; de kleuters hadden de koekjes snel gevonden!

Ook de advent startte, dus de adventskrans werd in de klas op tafel gelegd met 4 kaarsen errond. We staken het eerste kaarsje aan en juf deed een kort gebedje met de kleuters.

Juf had ook een kleuren- en een teldobbelsteen mee naar de klas gebracht. De kleuters gooiden met de 2 dobbelstenen en namen uit de zak evenveel beertjes als aangegeven op de teldobbelsteen en ook van dezelfde kleur als op de kleurendobbelsteen afgebeeld stond.

Juf had de pantoffel meegebracht van Jules de klaspop met een pastinaak en suikerklontjes in. Sommige kleuters maakten een tekening voor de Sint en legden deze rond de pantoffel.

En de dag erna was het zover! De Sint had zich overslapen en kwam in zijn badjas tevoorschijn uit het salon. Zijn Pieten stonden hem op te wachten. Hij kwam langs in onze klas en we zongen ons liedje met onze geknutselde staf. Sint gaf ons iets lekkers en bracht ook verschillende soorten speelgoed mee; schildpadborden met kinetisch zand in, een houten kraan, een piano, een ballenspel met hamer, een spel waarbij men het dier en haar jong moesten linken, een brandweer- en ziekenwagen… Na het bezoek van die lieve Sint en gekke Pieten begonnen we meteen te spelen met het speelgoed. We waren dankbaar!

In de namiddag splitsten alle kleuters zich op in groepjes; juf Hilde zong Sintliedjes met haar gitaar, juf Shana bereidde met een boterham en choco heerlijke zwarte pieten, juf Dorien en juf Annie lieten de kleuters een pietenparcours uitvoeren en juf Leen speelde Tik Tak binnen thema Sint en Piet.

We namen onze staf met knutselwerk in mee naar huis en gingen blij naar huis. De kleuters vertelden ook enthousiast wat de Sint bij hen thuis had gebracht.

Themaloze week

Geschreven door Leen Buekens op zaterdag 23 december 2017. Aangepast op zaterdag 23 december 2017

Na de herfstvakantie kwam er een nieuw vriendje bij in onze klas. Welkom Tuur! Hij voelde zich al snel thuis bij zijn vriendjes en op de foto’s kan je zien dat hij zijn jas al snel helemaal alleen kan aantrekken.

Omdat de knikkerbaan met de PVC-buizen voor de herfstvakantie veel succes had maakte juf tijdens de herfstvakantie een nieuwe knikkerbaan met kippendraad en geribbelde buizen. De rode buizen zijn hard en bij deze hoor je de knikker er goed doorrollen, de zwarte zijn rubberachtig en bij deze hoor je de knikker er veel stiller doorrollen.

De zandbak werd terug opengesteld met verschillende materialen in en juf vulde de poppenhoek aan met papflesjes en nepkoeken- en taartjes.

Juf nam uit de kast een kleurensorteerspel, een kleurenlotto en puzzels die de kleuters konden maken.

Juf leerde het kleurenlied aan.

We knipten ook vrij in papier en juf hielp de kindjes die het nog moeilijk hadden hierbij. Wie de techniek al goed te pakken had werd uitgedaagd door op korte, rechte lijnen te knippen die door juf getekend waren op de stroken.

Deze week bracht de gemeente ook allerlei Hopsakee-bewegingsmaterialen naar de turnzaal zoals fietsen, modulusblokken, bruggetjes, grote ballen… De kleuters vonden het heel leuk om zich uit te leven!

Ook de houten planken en de PVC-buizen namen de kleuters spontaan uit de hoek van onze klas. Ze reden met hun auto’s over de planken en lieten ze door de PVC-buizen rollen.

Twan probeerde de strijkplank van de klas terug in elkaar te klikken die uit elkaar was gevallen; Twan was de klusjesman van onze klas! :-)

De kleuters vonden het nog steeds heel leuk om te experimenteren met plasticine en de daarbij horende materialen.

Juf bond met plakband een tweetal stiften aan een auto en zo reden de kleuters er mee over papier. De auto’s lieten sporen na en lieten zo een tekening achter op het blad.

De kleuters van de eerste kleuterklas speelden ook met de logicoloredo. Zij probeerden de rij zoals op het voorbeeld staat af te maken met de parels door deze in de juiste volgorde op het matje te steken.

We speelden ook een geluidenlotto. De kleuters luisterden naar het geluid op de radio en keken na of de afbeelding die het geluid veroorzaakt op hun kaart staat. Indien wel moesten ze een rode jeton op de afbeelding leggen.

De kleuters van de eerste kleuterklas tekenden ook geleid met de juf met de stiften klaspop Jules van onze klas; stap voor stap. Na de Kerstvakantie zullen de andere kindjes van de eerste kleuterklas aan de beurt komen.

Vrijdag was Halloweendag!

Geschreven door Leen Buekens op zondag 29 oktober 2017. Aangepast op zondag 29 oktober 2017

Als aanloop naar de laatste vrijdag of Halloweendag voor de herfstvakantie speelde juf een spookspelletje met de kinderen. 1 kleuter stond in de gang en een andere kleuter verstopte zich onder een wit doek; dat was dus het spookje. De kleuter die in de gang stond mocht raden wie er onder het spookdoek zat. Maar pas op; we maakten ook grapjes; zo was juf 1 keer onder het witte doek verstopt of waren er eens 2 kleuters onder verstopt. En de laatste keer trokken we het doek over een stoel; maar dat had de kleuter die in de gang stond al snel door.

En dan was het zover; we vierden Halloween. De kleuters waren verkleed in dit thema; er waren plots levende pompoenen, heksen, skeletten, duivels, spinnen in onze klas.

Félize van onze klas nam een foto van alle heksen in de klas, de juf stond ook tussen de heksen want ook zij was verkleed in een heks!

Juf had een lichtbak mee met figuren van halloween. Wanneer de kleuters er een wit blad op legden kwamen er spoken/pompoen/spinnen/monsterfiguur tevoorschijn. Sommige kleuters wouden dit figuurtje dan inkleuren met een potlood.

Juf Shana speelde Tik Tak voor alle kleuters van de school. Alle kleuters vonden dit zéér boeiend! En op het einde van de dag gingen alle griezelige figuren terug naar huis met alle tekeningen die ze de voorbije 2 maanden gemaakt hebben!

Themaloze activiteiten

Geschreven door Leen Buekens op zondag 29 oktober 2017. Aangepast op zondag 29 oktober 2017

De naam zegt het zelf; we deden in de klas activiteiten die eens niet bij een thema horen. Zo voorzag juf verschillende experimenteerdozen; een doos gevuld met droog zand, 2 dozen gevuld met groen en roos kinetisch zand, 1 doos gevuld met eikels, 1 gevuld met maïs, 1 doos gevuld met pomponnetjes en balletjes, 1 gevuld met gekleurde pasta… In elke doos lag materiaal zoals lepels, trechters, flesjes,… De kleuters vonden dit héél leuk!

 

De kleuters sorteerden het herfstmateriaal dat juf had meegebracht voor het thema ‘herfst’ door het in de juiste doos te leggen.

Juf begon plots van achter de poppenkast te spreken met een egelhandpop en een hertenvingerpop. De kleuters vonden dit grappig en bootsten haar nadien na.

In de kring mochten de kleuters spelen met houten planken en kartonnen en PVC-buizen. Al snel werd de plank met de ene kant op de bank gelegd en reden de kleuters met auto’s/ vrachtwagens op en af de plank.

Ook in de PVC- buizen werden eikels gestoken en ook auto’s. 1 auto bleef eens in de buis steken. Juf nam de borstel om de auto zo door te duwen maar bedacht zo een leuk kiekeboespelletje met een vingerpop die Stan in het filmpje nabootst.

Vince en Oscar verstopten zich onder de gele tafel en juf legde er een deken over; zo hadden ze een klein kampje waarin ze deden alsof ze een broodje aten.

Op de plaat van de boetseertafel en knipbak tekenden de kleuters eerst met stoepkrijt mooie tekeningen. Als de plaat volgetekend was bood de juf penselen en een natte spons aan in een schoteltje. Nu toverden ze zo de tekening met het water en het penseel weg! Ze vonden dit heel leuk!

De kleuters tekenden ook met stiften op papier en speelden een magnetisch sorteerspel i.v.m. kleuren vanuit de spelletjeskast.

 

Thema herfst: strepen/ stippen en vlekken in de natuur

Geschreven door Leen Buekens op zondag 29 oktober 2017. Aangepast op zondag 29 oktober 2017

Juf had herfstmateriaal meegebracht voorzien van stippen/ strepen en vlekken zoals sierpompoenen; op sommige pompoenen stonden dikke stippen, op andere stonden er strepen.

De kleuters vonden eikeltjes op de grond op de speelplaats en begonnen ze mee naar binnen te nemen. We verzamelden ze allemaal in de zandtafel en juf legde er potjes, flesjes, grijpscharen… bij. De kleuters vonden het heel leuk om te experimenteren met de eikels!

Max en Vince hadden het idee om met de eikels aan de slag te gaan in de poppenhoek (zie filmpje).

De kleuters mochten experimenteren met scheerschuim en allerlei attributen om strepen in het scheerschuim te tekenen (takken, kammen…). Juf voegde er ook wat bruine, rode, gele, oranje of groene verf bij (de herfstkleuren) en maakte een afdruk op papier wanneer de kleuters klaar waren. Gewoon het blad op het scheerschuim leggen, er even over wrijven en klaar!

Juf had verschillende materialen meegebracht om strepen te maken in de verf (plastieken vorken, verfkrabbers, takken…) en verschillende materialen om stippen met verf te maken (ronde verfsponsjes, speelgoedblokken, eikelnapjes…). En dan…experimenteren maar en nadien was ons herfstkunstwerk klaar!

We vierden ook de verjaardag van Marie. Zij werd drie jaar en wou een flamingotaart voor haar verjaardag! Héél origineel; proficiat Marie!

Op de computer keken de kleuters naar verhalen en liedjes i.v.m. thema herfst en strepen/ stippen en vlekken zoals het verhaal van de 2 konijntjes, genaamd ‘Stip en Vlek’, het verhaal van ‘Blauwtje en Geeltje…’.

In de knipbak werden gedroogde herfstblaadjes gelegd en ook takken waaraan nog blaadjes hingen. De kleuters mochten in de herfstblaadjes scheuren of knippen.

Stan en Max hadden de placemats gevonden in de poppenhoek en zetten het eetgerei allemaal per kleur op de placemats.

We gingen op een woensdag op stap naar het grasplein en het bosje achteraan de school. We gingen zo op zoek naar strepen/ stippen en vlekken in de natuur; op de stam van de boom zagen we strepen, op een herfstblad zagen we vlekken, op een peer zagen we allerlei kleine, bruine stipjes, de grassprieten op het grasplein leken allemaal kleine strepen… Marie vond een slak met een huisje op zijn rug waar strepen op stonden en Stan vond een pluim van een vogel voorzien van allerlei strepen. Na de zoektocht mocht elke kleuter met zijn/ haar laarzen op een verfkussen staan want ook op de onderkant van onze laars staan strepen! Ze stapten eerst in de verf en nadien op een wit blad en zo zagen we de afdruk (met strepen) van onze laars!

Juf Kaat leerde de kleuters van de klas het ‘stippenlied’ aan (zie youtube). Ze maakte het liedje visueel door de prenten van het lied op de verwarming te plakken; zo konden de kleuters goed volgen.

Juf had ook plasticine voorzien en verschillende soorten materialen om in de plasticine stippen/ strepen te maken (VB tandenstokers, plasticinerollers, rietjes…). De kleuters mochten met dit materiaal experimenteren. Er waren ook legplaten i.v.m. thema herfst; zo mochten ze witte stippen rollen van plasticine en op de hoed van de paddenstoel leggen.

We vierden ook de verjaardag van Oscar; hij werd 3 jaar en had lekkere fruitkoeken en fruit meegebracht; hip hip hoera voor Oscar!

We gingen doorheen dit thema op zoek naar strepen en stippen op de speelplaats. In de blauwe lucht ontdekten de kleuters een witte streep, gemaakt door een vliegtuig.

11 oktober gingen we naar het park Ter Rijst; op zoek naar herfstmateriaal vol strepen/ stippen en vlekken! Het was héél leuk; de kleuters vonden allerlei schatten in het bos; herfstblaadjes, paddenstoelen, boomstammen, bolsters en kastanjes…!

In de klas mochten de kleuters witte stippen stempelen op de paddenstoel m.b.v. witte verf en ronde stempelsponsjes en ze mochten met bruine woody’s ook strepen tekenen op de boomstam. Ze mochten ook met houten wasknijpers de egel voorzien van stekels of de spin voorzien van poten. Eerst mochten ze tellen hoeveel stipjes er op de spin of de egel stonden en nadien mochten ze er evenveel wasspelden op spelden.

Juf had een herfstboom meegebracht. De takken van de boom waren kartonnen buizen en PVC-buizen. De kleuters mochten knikkers in de tak bovenaan steken en de knikkers rolden er onderaan terug uit. Wat vonden ze dat leuk! Rens nam een stukje buis van de herfstboom en stak deze op de kop van zijn pinguïnknuffel; zo was het precies een hoedje; hoe knap gevonden!

In de zandtafel werd zand gegoten en ook verschillende materialen om strepen en stippen te maken in het zand (plastieken blokken, eikels, stiftendopsels… om stippen te voorzien en harken, takken, … om strepen in het zand te voorzien). Het zand in het groene bakje dat in het midden van de zandtafel stond is natter zand. Zo konden de kleuters het verschil ervaren tussen nat en droger zand.

Op de grond maakte de juf met schilderstape een grote spinnenweb waar de kleuters met auto’s konden op rijden.

De kleuters mochten ook bij elke beer 1 kastanje leggen (1-1-relatie).

Juf liet ‘het regenlied’ horen aan de kleuters (zie ‘het regenlied’ op youtube). De kleuters tikten tijdens het lied met 2 stiften op elkaar om de regen na te bootsen. Nadien mochten ze op een A3-papier met blauwe waskrijtjes/ woody’s/ kleurpotloden tikken op het papier en zo de regen nabootsen.

We speelden ook een spelletje waarbij 1 kleuter in de gang mocht staan en een andere kleuter trok een kaboutermuts aan en verstopte zich in de klas met een regenkoker. De kleuter die in de gang stond mocht de kabouter zoeken door naar de richting te stappen van waar het regengeluid van de regenkoker kwam.

 

 

De toilet/ het potje

Geschreven door Leen Buekens op vrijdag 6 oktober 2017. Aangepast op zaterdag 7 oktober 2017

De kleuters waren gek van het verhaal ‘prinses op het potje’! Ze wouden er elke avond voor het naar huis gaan naar kijken op de PC. Ook het ‘ikke-lied’ was een succes bij hen!

Juf had in de poppenhoek een wasdraad gehangen en er een doos met wasknijpers en slipjes bij gelegd. Juf had ook poppen, potjes, poppenpampers en een strijkplank met een strijkijzer meegebracht. De kleuters gingen ijverig aan de slag. Stereotypen werden doorbroken; het waren ook de jongens die de strijk deden!

Juf had bruin brooddeeg gemaakt; de kleur van kaka. De kleuters mochten in de klas worstjes en bolletjes rollen en op een afbeelding van een toilet leggen; het leek net… (je weet wel). Met een plastieken mes konden ze stukjes van het brooddeeg snijden of met kleischaren en kleiwielen konden ze in het brooddeeg knippen en motieven rollen.

Stan en Félize van de klas legden een worstje van brooddeeg op hun hoofd; dat kwam omdat juf het prentenboek verteld had met als titel: ‘over een mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft’.

Op een afbeelding van een toilet hadden de kleuters met een bruine of gele stift kaka of pipi getekend in de toiletpot.

De mama van Rens en Rune van de klas had een krokodil meegebracht; een wip. Wat vinden de kleuters dat leuk om samen op te zitten!

Een grote rol toiletpapier werd uitgerold en daar tekenden de kleuters met een bruine stift ‘kaka’ op.

Juf had lege WC-rollen meegebracht en bewegingskaarten van Nellie en Cezar waarop te zien is dat ze spelen met lege WC-rollen. De kleuters konden deze figuren nabootsen; lege WC-rollen rijgen aan een draad, springen over de rollen, een WC-rol rollen naar elkaar, bouwen met WC-rollen…

Juf had foto’s gemaakt van een pop NAAST, OP, ACHTER en VOOR de pot en een foto van een worstje brooddeeg IN de pot. De bedoeling was dat de kleuters de foto’s nabootsen m.b.v. een pop, een pot en een stukje brooddeeg en daarbij werden de voorgaande begrippen verwoord. Nadien werden de foto’s in de poppenhoek gelegd, zo konden de kleuters er zelf mee aan de slag gaan!

We vierden de verjaardag van Elouise in de klas; zij had lekkere dingen meegebracht! Zij werd 3 jaar; bravo Elouise!

De kleuters vonden het fijn om bruine playmaïs in stukjes te snijden of te knippen met een plastiek mes of schaar en plakten deze stukjes in een toiletpot.

De kleuters konden ook toiletpapier in stukken scheuren en verfrommelen tot een balletje. Deze werden nadien op een afbeelding van een toiletrol gekleefd.

Marthe-Marie had het idee om de koffietasjes van de klas te rijgen aan de wasdraad. Heel vindingrijk van haar!

In de knipbak werd toiletpapier gelegd. De kleuters ervoeren dat knippen hierin moeilijk gaat. Ze konden het papier ook verscheuren.

Twan kwam op het idee om lege WC-rollen naast elkaar te zetten voor zijn ogen en zo een verrekijker te maken. Leuk idee!

Velletjes toiletpapier werden gerangschikt en geplakt van kort naar lang (van 1 vel toiletpapier tot 3 vellen toiletpapier).

Met toiletrollen maakten de kleuters torens. Ze werkten samen. De kleuters ervoeren dat het veel makkelijker is om te bouwen met volle toiletrollen dan met lege rollen.

We vierden ook de derde verjaardag van Naut; proficiat Naut! En prachtig, die treinen die mama voor jou had gemaakt!

Juf had prenten mee van het toiletverloop. De kleuters mochten drie prenten rangschikken in de juiste volgorde; eerst de prent waarbij de zus van Jules (Marie) haar broek openritst, dan de prent waarbij ze op toilet zit en dan de prent waarbij ze spoelt.

Met lege toiletrollen en verf van verschillende kleuren werd er gestempeld op zwart papier.

We vierden de verjaardag van Elisa; zij werd 3 jaar! Zij had lekkere fruitbrochettes en cake meegebracht; hip hip hoera voor Elisa!

De kleuters maakten ook een puzzel van 3 of 6 stuks van Anna of het konijn uit het verhaal ‘konijn op het potje’.

Juf vertelde ook het verhaal ‘mag ik eens in je luier kijken?’. Dit gaat over een muisje die heel nieuwsgierig is en in de luier van de andere dieren wil kijken. De ontlasting van alle dieren ziet er telkens anders uit. Tot de dieren in de luier van het muisje eens willen kijken maar daar zit niets in want muisje gaat op het potje. Alle andere dieren besluiten dan ook om op het potje te gaan. De kleuters mochten als verwerking van het verhaal met een stift ontlasting tekenen in een luier en de prenten van de dieren met deze luiers werden omhoog gehangen aan het raam.

Juf Kaat had met de kindjes kleine ‘Juleskes’ gemaakt zoals onze klaspop Jules en omhoog gehangen; de namen van de kindjes werden erin geschreven en voila; dit zijn de schatten van Jules! De kleuters schilderden met verf ook in afgebeelde toiletpotjes.

Met de lege WC-rolletjes werd nog een bewegingsspel gespeeld; zo werden de rolletjes ONDER onze voet ,onze kin, onze trui, onze poep, TUSSEN de benen, de knieën en de voeten, OP ons hoofd, onze voet, ons been, ACHTER onze rug gelegd...

 

Schooljaar 2017-2018: 'terug naar school; de hoeken van de klas en mijn symbool'

Geschreven door Leen Buekens op vrijdag 6 oktober 2017. Aangepast op zaterdag 7 oktober 2017

Het schooljaar is terug begonnen! Eerst en vooral maakten de kleuters kennis met de hoeken in de klas; de poppenhoek, de boetseertafel, de knipbak, de onthaalhoek, de computerhoek…. Wie in een bepaalde hoek speelt mag een kaartje rond de hals dragen van die bepaalde hoek; er zijn evenveel kaarten als er kindjes mogen spelen in de hoek. Vooral naar aanloop naar de tweede kleuterklas is het goed dat de oudere kinderen van de klas leren dat er maar een bepaald aantal kinderen in de hoek kunnen spelen.

Ze tekenden ook hun eerste tekening; hun eerste kunstwerk.

De kindjes leerden hun symbool kennen. De symbolen hebben een gele, rode, blauwe of groene kleur. Ze stempelden hun eigen symbool met verf op papier.

Ze mochten ook de symbolen sorteren volgens kleur; de rode legden ze in de rode sorteerschoteltjes, de blauwe in de blauwe, de gele in de gele, de groene in de groene…

De kleuters scheurden ook stroken papier in stukjes die ze nadien plakten op een wit blad. Hun eigen symbool werd op hetzelfde blad in het midden geplakt.

Rune van de klas legde papierstroken in de laadbak van zijn speelgoedvrachtwagen en reed er in de klas mee rond. Knap toch hoe vindingrijk de kindjes zijn.

Juf had ook een afbeelding mee van een kapstok waarbij aan elke haak een symbool hing (een peer, een banaan en een appel). De kleuters plakten de afbeeldingen van de boekentas die voorzien is van hetzelfde symbool bij de juiste kapstok.

De kleuters leerden net zoals de vorige schooljaren zelf hun jas ook aantrekken. Juf had hiervoor een afbeelding meegebracht waar een paar voeten en een jas op afgebeeld staan. De kleuters staan met hun voeten op de afbeelding van de voeten en leggen hun jas op de afbeelding van de jas. Ze zwaaien hun jas over hun hoofd en ziezo; de jas is aan!

 1 2 3 >  >>