• spring in't veld
  • spring in't veld
  • spring in't veld
  • spring in't veld
  • spring in't veld
  • spring in't veld
  • spring in't veld
  • spring in't veld

Dit zijn de blogs

Hier vind je alle activiteiten van de klassen!

Tip: ga even met je muis over de foto's, misschien zit er wel een heus fotoalbum achter!

Dino's

Geschreven door Shana Dhoze op zondag 18 februari 2018.

Nog steeds vroegen we ons af van wie dat ei kon zijn.
We bekeken verschillende eieren en vergeleken deze met het grote groen gespikkeld ei.
Jammer genoeg leek geen enkel ei hierop.
We wisten dus nog steeds niet, welk dier er in het ei zat. We konden niets doen dan afwachten.

In afwachting leerden we een (deel van het) lied over een gevonden ei.
In de turnzaal hielden we een wedstrijd. De klas werd verdeeld in 2 groepen en kregen elk een ei (ballon). Wie kon het ei zo snel mogelijk naar achter doorgeven onder de benen/boven het hoofd.

Eindelijk was het ei dan gebroken. Maar er zat niets in. Hadden de troetelberen ons dan gefopt?
Plots merkten de kleuters voetsporen op. Heel nieuwsgierig gingen we deze volgen en zagen plots ... een DINO!!

De juf had een heel leuk boek mee over dino's: De Gigantosaurus. De kleuters kregen er maar niet genoeg van. Op de speelplaats begonnen enkele kleuters het verhaal na te spelen. Ze gaven de juf een leuk ideetje en dus speelden we in de klas ook het verhaal na.
Ook leerden we het vervolg van het lied, knutselden we onze eigen dino en moesten we skeletten opgraven.

Kijk maar naar de foto's van onze dino avonturen

 

Troetel is jarig!

Geschreven door Shana Dhoze op zondag 18 februari 2018.

Het was Troetel haar verjaardag en wij hebben dit 2 weken lang voorbereid. Het moest voor Troetel zelf natuurlijk een geheim blijven.

We versierden de klas met zelfgemaakte slingers, ontwierpen een kroon, knutselden feesthoedjes en taarten en nog zoveel meer.
Juf speelde ook poppenkast waarbij Troetel en Beer naar een verjaardagsfeestje moesten maar geen feesthoedje vonden. Hilariteit alom!

Dan was het eindelijk zover! Het was Troetels verjaardag. Voor we de klas binnen gingen kreeg iedereen eerst zijn feesthoedje op. Troetel was zeer verrast en blij. Joshe had zelf een mooie kroon gemaakt voor Troetel!
De volgende verrassing was het maken van pannenkoeken. Deze waren heel snel op ;-)
Na de middag lag er een briefje op de stoel. De andere troetelberen hadden ook aan Troetel gedacht en hadden een pakje verstopt. We moesten blauwe pijlen volgen om het te vinden.

Bij het openen van het pakje, vonden we een ei.
Van wie zou dat nu toch zijn?

Kerstmis

Geschreven door Shana Dhoze op vrijdag 5 januari 2018.

De juf had een boom meegebracht. We bekeken de boom van dichtbij.
We merkten op dat de boom geen blaadjes heeft maar allemaal 'stokjes' zoals de kleuters het noemen :-), onderaan heeft de boom grote takken en bovenaan korte en dat de boom de vorm heeft van een driehoek.
Na het goed bekijken van de boom, gingen enkele kleuters aan de slag om de boom na te schilderen.

Vrijdag voor de vakantie, werd er een leuk kerstfeestje gehouden.
We zijn begonnen met het maken van lekkere eiersla hapjes. Met al het lekkers dat de kleuters mee hebben gebracht, maakten we een kerstboom.

Na het maken van de hapjes, gingen we met de eerste en 3e kleuterklas in de turnzaal een liedje zingen.
Dan was het tijd voor de pakjes. De juf kleefde symbooltjes op de pakjes en verstopte ze. Ze moesten op zoek gaan naar het pakje met hun symbool.
Er werd ook veel gezongen en gedanst.

Tijd voor de hapjes! De 2 kerstbomen waren in een mum van tijd op. En de juf had dan nog een verrassing mee. Een machine, wat maïs erin en wachten ...

Nog 1 keer het versje/liedje van de nieuwjaarsbrief oefenen en elkaar een dikke knuffel geven, want we zullen elkaar 2 weken lang niet meer zien!

 

Thema Sint en Piet

Geschreven door Shana Dhoze op vrijdag 5 januari 2018.

Huh? Wat was dit nu? Een doos en een brief?
Het was een brief van Sinterklaas. Hierin vertelde hij, dat hij een spiekpietje had opgestuurd. Het spiekpietje zou hem elke dag ergens anders verstoppen om ons goed in de gaten te houden. Wanneer de school gedaan is, belt hij naar de Sint om alles te vertellen.

Elke dag werd een zoektocht gehouden naar het spiekpietje.

Ook kwam juf Anja onze klas binnen. Zij had ook een brief gekregen van de Sint. Daarin stond dat hij op onze school kwam logeren en hij vroeg of we zijn kamertje wouden inrichten. Elke dag namen we een kijkje in zijn kamer. Zo zagen we dat zijn bed overhoop lag, zijn pyjama op de grond, vele kruimels op de tafel, vuile schoenen, ...

Wat hebben we allemaal gedaan:

- we bekeken de kledij die het spiekpietje had meegebracht. Wat was van de Sint en wat van de pieten. En hoe noemt het allemaal?
- 1k: maakte een blaadje waarbij ze de attributen bij de juiste persoon moesten kleven
  2k: moest de aankleedpiet helpen. Hij maakte voor de Sint speciale kaarten zodat hij wist hoe hij hem moest aankleden (hij wordt al een dagje ouder natuurlijk), maar hij had alle kaartjes laten vallen. De kleuters hielpen hem om de kaarten terug in de juiste volgorde te leggen.
- we knutselden een grote Sint en Piet. 2 Kleuters mochten model spelen. De juf tekende hun omtrek en toverde dit om tot Sint en Piet.
- we knutselden een mooie mijter of pietenmuts
- we bouwden een schouw in de bouwhoek, speelden met de stoomboot, hielpen de inpakpieten met het inpakken van cadeautjes
- we zorgden ervoor dat de bakpieten evenveel koekjes stopte in de zakken van de kindjes

En toen was het zover! De Sint kwam een bezoekje brengen in onze klas. Hij was heel lief, maar de pieten daarentegen!! Ze maakten een enorm rommelboel in onze klas. Alles lag overhoop en hadden ook onze puzzels verstopt.
Eens de Sint terug vertrokken was, verdeelden we alle kleuterklassen door elkaar in groepjes. De groepjes konden telkens bij een juf iets leuks gaan doen:
- bij juf Shana maakten ze een lekkere zwarte piet van beschuit en choco
- bij juf Hilde maakten ze muziek en zongen sinterklaasliedjes
- Bij juf Leen speelde tik tak
- Bij juf Annie moesten ze een echt pietenparcours uitvoeren.

Zoals je kan lezen, hebben we ons dus niet verveeld! Dit zul je ook wel merken aan de foto's.

Veel kijkplezier

Themaloze week

Geschreven door Shana Dhoze op zondag 26 november 2017.

Alle hoekjes van de klas werden benut. Er werd veel gespeeld met de puzzels, de spelletjes, in de bouwhoek werden huisjes gebouwd voor de diertjes, de zandbak werd gevuld met de verzamelde dopsels waarin de kleuters allerlei spulletjes moesten zoeken. Ook maakte ik een tekendoos waarmee de kleuters volop konden tekenen, kleurplaten kleuren, diertjes natekenen volgens een stappenplan.

Ook de poppenhoek was heel populair. Zeker met alle meegebrachte spulletjes. De boekenhoek werd zelf verwijderd zodat ze een plekje hadden om de popjes te verzorgen.

Kijk maar naar de leuke foto's

 

 

 

Thema schoenen

Geschreven door Shana Dhoze op zondag 26 november 2017.

Vorige week vroegen de kleuters mij om wat kledij mee te brengen zodat ze zich konden verkleden. Ik bracht een hemdje, een rokje, een kleedje en vooral veel schoenen mee.
Het nieuwe thema kwam tot leven.

We bekeken alle schoenen: schoenen voor de mama's, de papa's, baby's. Sandalen, botten, met een hak. Schoenen met plakkers, rits, veters en dat we schoenen altijd per 2 dragen en steeds 2 dezelfde ;-)

Met al deze schoenen hebben we besloten om een schoenwinkel te maken. De winkel is zeer populair bij de kleuters. Er werden continue schoenen gepast en gekocht.

Aan de knutseltafel konden de kleuters, indien ze dit wouden, hun schoen versieren. De resultaten zijn super leuk!

In de turnzaal gingen we met onze turnpantoffels aan het werk. Plots konden deze in de lucht stappen en op de muren. Dat vonden de kleuters natuurlijk reuze.
Ook gingen de kleuters per 2 zitten. De ene kleuter mocht wat bewegingen uitvoeren met de turnpantoffels terwijl de andere kleuters deze nabootste. Daarna werd er eens gewisseld.

Met de kleuters van de 2e kleuterklas werd er natuurlijk ook wat 'gewerkt'. We gingen nl. meten met schoenen. We bekeken hoeveel schoenen we nodig hadden en noteerden dit op een blaadje.

Om af te sluiten zagen we dat er schoenen waren waarvan de zool vol hing met verf. Waarom was dat nu?
De juf nam een schoen, deed er wat verf op maar er gebeurde niets. Enkele kleuters zeiden dat ik de schoen nu op een blad moest leggen en op duwen. Zo gezegd zo gedaan. En wat gebeurde er ... er kwam plots een schoenafdruk tevoorschijn!

Meteen gingen we aan de knutseltafel aan de slag om dit ook eens te proberen.

En zo eindigde alweer een leuke week.

 

Lekker griezelen

Geschreven door Shana Dhoze op donderdag 2 november 2017.

De laatste week voor de herfstvakantie ... Halloween. De kleuters keken hier heel hard naar uit!

Van heks Karoetsie kregen we een doos vol met leuke heksenspullen dat we tijdens dit thema mochten gebruiken. Zo zaten er leuke verkleedspullen in, vele ingrediënten voor in de heksensoep, receptenboekje voor toverdrankjes.

Dinsdag hadden de kleuters spinnen mee. We bekeken ze heel goed (vanuit het doosje). Grote, kleine, zwarte, bruine, 2 met een kruis op hun rug, 8 poten - 4 langs elke kant. In de ontdekhoek konden de kleuters de spinnen verder bestuderen en ze proberen te tekenen.

De volgende ochtend lag er een tovertouw voor de deur. Met een speciale toverspreuk kon het tovertouw praten. Hij zei dat hij bv. langer was dan de tafel, de kast, de gang ... Om te weten of dit wel zo was, gingen we met het touw meten en kijken of hij gelijk had.

Na het vele meten waren we benieuwd hoe lang het tovertouw zelf was. 'We kunnen het meten met de draak' antwoordde er een kleuter. Dit was een goed idee, want op de draak staat er een meter getekend. Zo kwamen we te weten dat het touw 3m lang was.

Ook wilden we wel eens weten hoeveel kleuters even lang zijn als het touw. Dat er minder kleuters nodig zijn wanneer ze liggen en meer kleuters wanneer ze zitten hebben we hieruit geleerd.

 

Vrijdag mochten alle kleuters verkleed naar school komen. We toonden onze mooie kostuums aan elkaar.
Na de speeltijd genoten we, samen met de kleuters van juf Leen en juf Hilde, van tik-tak.

In de namiddag konden we genieten van het mooie weer en speelden buiten leuke spelletjes.

Stippen, strepen en vlekken

Geschreven door Shana Dhoze op donderdag 2 november 2017.

Toen we maandag de klas binnen kwamen, lag er op mijn stoel een brief en kaartjes met foto's van stippen, strepen en vlekken.
Het was een brief van het Geheime mannetje. Hij vroeg ons om op school op zoek te gaan naar de foto's dat op de kaartjes stond.
We verdeelden ons in groepjes en begonnen aan onze zoektocht. Als snel kwamen we te weten waarvan die stippen, strepen en vlekken kwamen.

Dinsdag stond plots Troetel vol met stippen en strepen. Ze was met enkele stickers aan het spelen. Wat vonden we dat grappig.

We bekeken de stippen, vlekken en strepen en vroegen ons af wat het verschil was.
Na het gesprek ging de 1e kleuterklas stippen, vlekken en strepen sorteren. De 2e kleuterklas moest deze tellen.

Woensdag had de juf een ongelukje. De tas koffie stond op de grond en BOEM ... die viel omver. Gelukkig lag er een papier op de grond wat de koffie opnam. Er ontstond een grote vlek. Eigenlijk was de vlek wel mooi. Naast het papier was er ook wat koffie terecht gekomen. Hoe moesten we dat nu opkuisen? Gelukkig kwamen de kleuters met goede ideeën af.

Op de tafel merkten we nog vlekken op. Het Geheime Mannetje had onze tafel goed vuil gemaakt en niet opgekuist! Als snel merkte een kleuter dat je de kruimels met het vuilblik kon opruimen. Maar niet alles kon met het vuilblik opgeruimd worden. We hadden ook een spons nodig of een doekje.

Na het opkuisen, gingen we zelf aan het werk om vlekken te maken. Met die vlekken maakten we leuke kunstwerkjes.

Blaadjes overal

Geschreven door Shana Dhoze op donderdag 2 november 2017.

Rood, geel, groen, bruin en oranje, blaadjes, takken en bomen, noten, eikels en kastanjes. Vele woorden die de voorbije 2 weken heel veel aan bod zijn gekomen.

Het was Pluim de Eekhoorn dat voor al deze woordjes zorgde.
De 1e dag had hij veel verdriet. Alle blaadjes vallen van de bomen waardoor zijn huis zo kaal werd. De kleuters stelden voor om blaadjes voor hem te knutselen 'die er niet meer kunnen afvallen'. Zo knutselden alle kleuters een blaadje op een andere manier die de juf vastkleefde aan de boom van Pluim. Pluim was super blij met de verrassing.

Hij vertelde ons a.d.h.v. poppenkast een verhaal dat hij beleefd had in het bos en bracht een leuk spelletje mee om mee te spelen.

 

Pluim bracht zijn vriendje Egel mee. Egel speelde met ons spelletjes. Zo leerde hij ons rond de begrippen voor, achter, naast, op en onder en kregen we net zoals Egel stekels. 1 Kleuter werd tot egel omgetoverd. Een andere kleuter mocht hem/haar dan stekels geven door wasknijpers op de rug vast te knijpen. De 'egel' moest raden hoeveel stekels hij gekregen had.

 

Zoals jullie dus kunnen lezen hebben we weer een heleboel bijgeleerd.

Thema kleuren en vormen

Geschreven door Shana Dhoze op zondag 8 oktober 2017.

De voorbije 2 weken leerden we over 'kleuren en vormen'.

In dit thema kregen we bezoek van het kleurenbeest.
Het kleurenbeest had haar nest in onze klas gemaakt en af en toe veranderde deze van kleur. We zochten telkens voorwerpen in dat kleur.
We knutselden ook een mooie regenboog. Had het nest een nieuwe kleur, dan werd een nieuwe boog van de regenboog ingekleurd in een bepaalde techniek. Zo kregen we een boog van geknipte stukjes papier, van propjes, van verf, van gescheurde stukjes papier en stempelden we met een wattenstaafje.

Wist je dat je ook kon toveren met kleuren? Na het luisteren naar het verhaal van Eefje Donkerblauw, wilden we toch event testen of je wel groen kreeg door blauw en geel te mengen. 2 Kleuters kregen een gekleurde stip op hun neus, neus tegen elkaar wrijven en TADAAAAAAA.... plots kregen ze een groene neus.

 

Het kleurenbeest heeft niet alleen vele kleuren. Ze kan ook van vorm veranderen. Een rondje, een driehoek, een vierhoek ... Hé, dat zijn dezelfde vormen als de symbooltjes van de 2e kleuterklas. Dus werden de vormen wat beter bestudeerd. Een rondje was al goed gekend, een driehoek en vierhoek waren wat moeilijker

 1 2 3 >  >>