• spring in't veld
  • spring in't veld
  • spring in't veld
  • spring in't veld
  • spring in't veld
  • spring in't veld
  • spring in't veld
  • spring in't veld

Dit zijn de blogs

Hier vind je alle activiteiten van de klassen!

Tip: ga even met je muis over de foto's, misschien zit er wel een heus fotoalbum achter!

American Games

Geschreven door Annemie Van Meulder op vrijdag 2 februari 2018.

Op 1 februari konden de leerlingen zich uitleven tijdens American Games.

Kerstmis

Geschreven door Evy Eeckhoudt op zondag 7 januari 2018.

Na de toetsenperiode was het tijd om de remmen even los te laten en ons voor te bereiden op Kerstmis. De juf gaf ons allerlei opdrachten die we in kleine groep konden uitvoeren. We mochten dansen, muziek maken met de boomwhackers, knutselen en kerstwensen maken op de computer. We vonden dit heel leuk. 

De laatste dag maakten we met onze klas een winterwandeling met verschillende opdrachten. We stopten in de bibliotheek waar we het verhaal voorgelezen kregen van het meisje met de zwavelstokjes. Daarna gingen we verder en mochten we in de weide enkele samenwerkinsspelletjes spelen. Hier moesten we soms goed over nadenken. Na al het spelen en nadenken en stappen kregen we wel wat honger. We kregen marshmellows te eten en dan keerden we terug naar school.

In de namiddag konden we onze cadeautjes eindelijk aan elkaar geven. Het waren leuke verrassingen. Zelfs enkele oud-leerlingen kwamen op bezoek om met ons samen te vieren.

Natuurkrachten

Geschreven door Evy Eeckhoudt op zondag 7 januari 2018.

Het thema over de natuurkrachten vonden wij heel interessant. We kwamen te weten hoe alles ontstaat, wat het broeikaseffect is, hoe de seizoenen ontstaan en leerden hoeveel uurverschil is tussen verschillende landen. De juf liet ons telkens enkele filmpjes zien met wat uitleg maar waarin de gevolgen ook duidelijk zichtbaar waren. Dit heeft ons soms echt geraakt. 

Spring in't Veld

Spreekbeurten

Geschreven door Evy Eeckhoudt op zondag 7 januari 2018.

Voor de herfstvakantie vroeg de juf ons waar we ooit eens graag op vakantie zouden gaan. We vertelden haar onze favoriete reisbestemming. Toen verteldenze ons dat we over dit land een spreekbeurt zouden doen. We waren allemaal verbaasd. Hadden we dat geweten hadden we het onszelf niet zo moeilijk gemaakt. We begonnen dus aan onze zoektocht voor informatie en zochten de belangrijkste bezienswaardigheden op. Om de klas wat in het thema te zetten vroeg de juf ons om een bezienswaardigheid te gaan knutselen. We brachten allerlei materialen mee die we konden gebruiken voor ons knutselwerk en gingen aan de slag. 

We hebben weer heel wat bijgeleerd. 

Griezelen

Geschreven door Evy Eeckhoudt op zaterdag 28 oktober 2017. Aangepast op zaterdag 28 oktober 2017

Met meester Lars deden we een reactiespel rond griezelen. Daarna mochten we er zelf eentje maken om uit te voeren met de anderen van de klas. Ook deden we een hoekenwerk met enkele muzische opdrachten.

We moesten een monster creeëren met verschillende soorten papier. We mochten niet blijven werken in een plat vlak maar ons monster moest verschillende niveaus hebben. We schilderden mannelijke en vrouwelijk skeletten en lieten onze fantasie de vrije loop. 

We kregen de plattegrond van het huis van het spel cluedo. In kleine groep spraken we af welke weg we aflegden. Daarna mochten we alleen maar de geluiden maken die in die kamers konden voorkomen. De anderen van de klas mochten dan raden welke weg we hadden afgelegd. 

Ook mochten we een griezelverhaal maken op de computer. De juf had allerlei griezelgeluiden op de computer gezet. We luisterden er aandachtig naar en spraken af welke geluiden we konden gebruiken om een griezelverhaal te maken. Deze geluiden konden we dan in een programma plaatsen aan de hand van een stappenplan. Hier kan je onze resultaten beluisteren. Veel griezelplezier.

 

 

Waar komt ons voedsel vandaan?

Geschreven door Evy Eeckhoudt op zaterdag 28 oktober 2017. Aangepast op zaterdag 28 oktober 2017

De juf liet ons eerst in kleine groep nadenken over een paar hele moeilijke vragen. 

Waarom heeft niet iedereen op aarde voldoende te eten?

Waarom wordt er zoveel voedsel verspild?

Weet jij eigenlijk waar het voedsel op je bord vandaan komt?

Welke gevolgen kunnen onze eetgewoonten hebben?

Hoe kunnen het klimaat en de weersomstandigheden de hoeveelheid of soorten groenten beïnvloeden?

Na lang nadenken en overleggen in onze groep konden we een antwoord neerschrijven. In dit thema leerden we de verschillende oplossingen die mensen bedacht hebben om toch aan landbouw te kunnen doen. We zagen dan de rijstvelden in Azië, de aquacultuur, en de serres. Mensen kunnen heel creatief zijn. We leerden ook dat onze voeding afhankelijk is van onze cultuur en godsdienst. We maakten een reclamefilmpje om mensen te motiveren om verspilling tegen te gaan. We verwerkten er 3 belangrijke tips in:

1. eet voedsel van het seizoen

2. bewaar je voedsel goed

3. eet voedsel uit je eigen streek

Hieronder enkele resultaten.

 

We leerden wat het klimaat te maken heeft met de hoeveelheid groenten en fruit en de soorten. We zochten dit op in de atlas en leerden de klimaatzones kennen. We weten nu ook waar de Evenaar, Kreeftkeerkring, Steenbokskeerkring, Noordpoolcirkel en Zuidpoolcirkel liggen. We mochten ook de oceanen opzoeken in de atlas en deze noteren op een wereldkaart. 

Aan het einde van het thema maakten we een appelcrumble met lekkere appels van de streek.

Katachtigen

Geschreven door Evy Eeckhoudt op zaterdag 28 oktober 2017.

In onze klas zijn er veel kinderen die van katten houden. Het ideale thema dus om er nog iets meer over te weten te komen. We begonnen met de gewone huiskat en kregen daar meer uitleg over. Daarna zagen we ook de verschillende soorten katachtigen en keken ook op de wereldkaart om te weten te komen waar ze leefden. We zagen de volledige evolutie van de katachtigen. We knutselden onze eigen kat aan de hand van een stappenplan. We tekenden ook de vorm van de kat en versierden errond met stippen, strepen en vlekken. Dit was het thema van het eetfestijn en de resultaten konden jullie dan ook bewonderen. 

Spring in't Veld

Fotografeer erop los.

Geschreven door Evy Eeckhoudt op zaterdag 28 oktober 2017.

Het eerste thema van het schooljaar en we vlogen er onmiddellijk in. In het thema fotografie leerden we hoe we goede foto's konden maken en welke tips we konden opvolgen. We leerden hoe het eraan toe ging toen de fotografie nog niet bestond. Ze maakten grotschilderingen en portretten. Ook bekeken we de evolutie die er gebeurde in de fotografie, hoe het allemaal begon tot de middelen die we nu hebben. 

Frans leren via beweging

Geschreven door Astrid Wambacq op vrijdag 26 mei 2017.

Via een bewegingsparcours oefenen de kinderen Franse woorden,  getallen en voorzetsels zoals 'sur, derrière, dans en chez'. 

Muzische vorming: bewegingsexpressie in het zonnetje

Geschreven door Astrid Wambacq op vrijdag 26 mei 2017.

 1 2 3 >