• spring in't veld
  • spring in't veld
  • spring in't veld
  • spring in't veld
  • spring in't veld
  • spring in't veld
  • spring in't veld
  • spring in't veld
  • spring in't veld
  • spring in't veld

Dit zijn de blogs

Hier vind je alle activiteiten van de klassen!

Tip: ga even met je muis over de foto's, misschien zit er wel een heus fotoalbum achter!

Julesklas, uiltjesklas en vosjesklas

Geschreven door Anja Devos op zondag 29 september 2019.

De kindjes hebben al mogen genieten van een poppenspel van Nellie en Cezar, een schimmenspel van een jarige tijger (verhaal: Ssst! De tijger slaapt) en van een toneelstukje over kunst in het dorp. We kijken al uit naar de volgende voorstelling! J

Groetjes

De juffen van de Julesklas, uiltjesklas en de vosjesklas

Thema familie

Geschreven door Anja Devos op zondag 29 september 2019.

Als groepsactiviteit hebben we een familieboom/ stamboom van Jules zijn familie gemaakt. We hebben ook gemeten wie de grootste en kleinste in Jules zijn familie was. Ook hebben we Jules mogen tekenen in scheerschuim. Dat was fijn in het scheerschuim!

We mochten ook foto’s meenemen van onze eigen familie. Deze hebben we samen op de familiemuur gehangen in de klas. Onze eigen familie toch dicht bij ons in het klasje. Ook kwamen er familieleden voor in de hoekjes. Mama’s en papa’s, oma’s en opa’s en broers en zussen zag je in de autohoek, als stokpopjes in het poppenhuis,… De vriendjes in de klas waren altijd zeer enthousiast als ze iemand herkende van hun familie. We konden ons in de poppenhoek ook verkleden als mama, papa, oma of opa. We hebben ook geluisterd naar het verhaal van de grote familie van God (Abraham en Sarah in de woestijn), dit op een heel speciale manier via godly play (met concreet materiaal). We maakten ons eigen familiehuisjes, maar ook als groepsactiviteit hebben we een klashuis gemaakt. De Julesklas is ook één grote familie! J 

Groetjes

Juf Charlotte

Eerste weken in de klas

Geschreven door Anja Devos op zondag 29 september 2019.

We maakten kennis met elkaar en mochten op onze eerste dag ons eigen klassymbool kiezen. We gingen op ontdekkingstocht doorheen de klas. We konden spelen in de verschillende hoekjes; autohoek, bouwhoek, knutseltafel, snoezelhoek, poppenhoek, spelletjestafel, …

We speelden spelletjes met onze klassymbolen en stempelden ook onze eigen klasboekentas (met als finishing touch: ons klassymbool erop).

We hebben ook geëxperimenteerd met papier, verf, … zoals je kan zien op de foto’s hebben we een mooi kunstwerk gemaakt op plastiek folie. 

De eerste weken hebben we veel nieuwe dingen ontdekt in de klas!

Groetjes

Juf Charlotte

Verjaardag vieren: september 2019

Geschreven door Anja Devos op zondag 29 september 2019.

We hebben liedjes gezongen, de jarige werd verwend met mooie tekeningen van de klasgenootjes, maar ook de klasgenootjes zelf werden verwend met de traktaties van de jongens. We hebben mogen smullen van de cupcakes van Sem, de dino-taart en fruitbrochette van Ewout en het dinofruit van Mil. Bedankt voor al het lekkers!  We hebben met heel de klas genoten van deze verjaardagen. Hieronder enkele leuke sfeerbeelden.

Groetjes

Juf Charlotte

Eerste kleuterklas: thema ‘vakantie/ zomer!’

Geschreven door Leen Buekens op zondag 30 juni 2019.

Juf had boekjes mee i.v.m. het thema en een piratenboot gevuld met water en materialen om in het water te experimenteren. Ook een klein zwembadje met eendjes en boten in werd er geplaatst met 2 hengels om zo de boten en de eendjes te kunnen vangen.

Juf speelde tijdens het hengelspel ook telspelletjes met hen. Zo mochten de kleuters hengelen en ze legden hun vangst in hun eigen bakje. Nadien gingen we na wie er meer/ minder had of misschien hadden ze er evenveel gevangen. Later mochten ze de boten en eendjes per 2 leggen in een mandje. Dit deden we dus eerst met concreet materiaal. Nadien mochten de kleuters op een blad visjes groeperen per 2 door er een kring rond te trekken.

Juf Annie had lichtbakken meegebracht waar zand op gegoten werd en waar de kleuters in het zand konden tekenen met hun vinger.

We vierden de verjaardag van Ellis; zij werd 4 jaar; bravo Ellis!

We leerden een versje van de ijscoman aan en het liedje van 10 kleine visjes. We telden zo af van 10 naar 0 of van 5 naar 0, want vanaf 10 werd het wel een heel lang liedje. We leerden hierbij ook het begrip ‘1 wegdoen’.

Op een blaadje mochten de kleuters dezelfde ijsjes zoeken en kleuren in dezelfde kleur. Ze mochten ook ijsjes inkleuren.

Ella van onze klas verjaart in de grote vakantie; zij wordt 4 jaar; bravo Ella!

De kleuters maakten precies ijscrème door scheerschuim, bloem en verf te mengen met elkaar met hun handen. Nadien werd er een afdruk gemaakt op een blad en juf knipte er bolletjes crème uit om te plakken op een hoorntje van papier.

Juf had een experimenteerbak met nat zand mee om ijs te scheppen op een hoorntje en een experimenteerbak met schelpen, grijpscharen en potjes in om mee te experimenteren.

De kleuters telden op een blaadje het aantal stipjes die naast een zomerattribuut afgebeeld stonden en ze mochten evenveel attributen inkleuren zoals aangegeven.

Juf nam ook een doorschijnende bak mee met water en de kleuters mochten een voorwerp in de bak leggen; welk voorwerp bleef drijven en welk voorwerp zonk naar de bodem?

We vierden de verjaardag van Liam; hij wordt in de grote vakantie 4 jaar! Proficiat Liam!

Ook de verjaardag van Imani werd gevierd; zij wordt 4 jaar in de grote vakantie! Hip hip hoera!

Juf Annie had de poppenhoek verrijkt met allerlei meegebrachte attributen zoals een zwembadje, badpakken, zwemvliezen, zwembrillen, een opblaasbaar strandbedje, een opblaasbare jetski, een zemvest, zonnebrillen… Daar speelden de kleuters van de eerste kleuterklas ook graag mee!

De laatste week voor de vakantie mochten de kleuters vrij schilderen met waterverf, vrij kleuren, vrij tekenen, vrij spelen…

We poetsten ook het speelgoed af van de klas.

En zo brak de laatste schooldag aan. We namen nog een selfie en gaven elkaar een dikke kus en knuffel!!!

Prettige vakantie iedereen en tot in september allemaal!

Onthaalklas: thema ‘vakantie/ zomer!’

Geschreven door Leen Buekens op zondag 30 juni 2019.

!!! Omdat de kleuters van de onthaalklas/eerste kleuterklas in de namiddag bij elkaar mogen spelen en omdat we met de ganse groep verjaardagen vieren en soms ook gezamenlijke activiteiten organiseren, staan hier zowel foto’s van de kindjes van de onthaalklas als de eerste kleuterklas!!!

Juf Annie had de poppenhoek verrijkt met allerlei meegebrachte attributen zoals een zwembadje, badpakken, zwemvliezen, zwembrillen, een opblaasbaar strandbedje, een opblaasbare jetski, een zemvest, zonnebrillen…

In de zandtafel konden ze ijsjes scheppen met een lepel en deze op een plastiek hoorntje plaatsen. Dit kan natuurlijk alleen met nat zand.

De peuters mochten zand met lijm wrijven op de onderkant van een blad. De bovenkant kleurden ze met blauwe waskrijt. Nadien beschilderden ze met juf hun hand rood en mochten ze deze naast elkaar stempelen op het blad; zo vormden ze een krab.

Juf Charlotte liet de peuters en de kleuters van de eerste kleuterklas kleuren met waskrijt en nadien liet ze de kinderen hun kleurwerkje overschilderen met waterverf. Hieruit werd dan een visje van de zee geknipt.

In de zandtafel en de knipbak werd water gegoten zodat de kleuters in de knipbak konden hengelen en in de watertafel konden ze experimenteren met allerlei materialen.

Scheerschuim werd vermengd met verf; daar mochten de peuters in wrijven om zo lekkere ijsjes te knutselen. Later werd er op het papier een hoorn geplakt.

Juf Annie had ook lichtbakken meegebracht waar zand op gegoten werd en waar de kleuters in het zand konden tekenen met hun vinger.

Van een lange mousse buis werden bootjes gemaakt. Hiervoor mochten de kleuters zelf een stukje mousse snijden van de lange buis. Met vilt maakte de juf het zeil af en de kleuters mochten stickertjes op het zeil plakken.

De peuters mochten ook geplastificeerde ijsbolletjes die verschilden in grootte op de juiste geplastificeerde hoorntjes leggen (de kleine bollen op de kleine, de grote bollen op de grote hoorntjes)

Eerste kleuterklas: thema ‘papa in het verkeer’!

Geschreven door Leen Buekens op zondag 30 juni 2019.

!!! Omdat de kleuters van de onthaalklas/eerste kleuterklas in de namiddag bij elkaar mogen spelen en omdat we met de ganse groep verjaardagen vieren en soms ook gezamenlijke activiteiten organiseren, staan hier zowel foto’s van de kindjes van de onthaalklas als de eerste kleuterklas!!!

We startten het thema ‘verkeer’ met een verkeerswandeling met beide klassen (onthaalklas en eerste kleuterklas). We gingen de Kareelstraat op en af en namen een zebrapad, de stoep, de straat, de verkeersborden… waar.

In de klas maakten we voor papa een knutsel voor vaderdag; we beschilderden een houten plankje met verf en verfrol. Nadien mochten ze met ronde stopseltjes van verschillende grootte ronde vormen stempelen met verf, zo stonden er precies luchtbelletjes afgebeeld op het plankje voor papa.

De kleuters konden met auto’s rijden op de automat en met legoblokjes mochten ze voertuigen bouwen op de legoplaat.

In de boekenhoek werden allerlei boeken gelegd i.v.m. thema ‘verkeer’.

Juf Hilde had houten plankjes meegebracht waarmee de kleuters een straat konden vormen.

De kleuters mochten een houten treintje bouwen met 6 wagonnetjes waarbij ze telden van 1 tot 6 en de wagonnetjes in de juiste volgorde zetten.

We vierden de verjaardag van Sanne; zij werd 4 jaar, proficiat Sanne!

De peuters en de kleuters van de onthaal/ eerste kleuterklas namen de auto van de juf waar (de delen benoemen de kleur de functie,…). Ze mochten er ook eens in zitten en toeteren; dat vonden ze leuk! We gingen na hoeveel kinderen er in de koffer konden… Ze mochten ook de auto poetsen m.b.v. emmer en spons.

De keuters namen een rood verkeerslicht waar dat juf had meegebracht en kleurden de ronde vormen in dezelfde kleur. Rond de ronde vormen kleurden ze het rood licht zwart met zwart waskrijt. Dit rood licht werd dan op een geel papier geplakt en met zwarte verf schilderden de kleuters een paal aan het rood licht.

Juf charlotte speelde met de eerste kleuterklas een matrix waarbij de kleuters de auto’s juist mochten plaatsten volgens de aangeduide richting.

Na de matrix plakten de kleuters met juf Leen de voertuigen in de juiste richting op papier zoals bovenaan op het papier aangegeven stond (matrix op papier). De kleuters knipten zelf de kaartjes hiervoor uit.

De kleuters mochten ook verschillende voertuigen uitknippen en sorteren per soort; voertuigen die zich in de lucht bevinden, voertuigen die zich in het water en voertuigen die zich op het land bevinden.

Met magnetische blokken bouwden de kleuters voertuigen.

De kleuters mochten een grote auto inkleuren.

Juf had plastieken schroeven mee naar school; de kleuters draaiden het ‘rondelle’ op de schroef.

Juf vertelde regelmatig verhalen van Octopus en zijn vrienden met grote, losse prenten. Al deze verhalen gingen over thema verkeer.

In klei mochten de kleuters afdrukken maken van sleutels m.b.v. oude, meegebrachte sleutels. Dit werkje spoot de juf dan zilver wanneer het droog was.

Juf had ook spelletjes mee van sleutels waarbij de kleuters dezelfde sleutel mochten zoeken en op de legplaat leggen. Ze mochten ook de sleutel en het slot van dezelfde kleur zoeken.

25 mei vierden we het grootouderfeest met als thema ‘sportkriebels’.

Vrijdag 7 juni gingen we op uitstap bij Mong Blok.

 

 

Onthaalklas: thema ‘papa in het verkeer’!

Geschreven door Leen Buekens op zondag 30 juni 2019.

!!! Omdat de kleuters van de onthaalklas/eerste kleuterklas in de namiddag bij elkaar mogen spelen en omdat we met de ganse groep verjaardagen vieren en soms ook gezamenlijke activiteiten organiseren, staan hier zowel foto’s van de kindjes van de onthaalklas als de eerste kleuterklas!!!

We startten het thema ‘verkeer’ met een verkeerswandeling met beide klassen (onthaalklas en eerste kleuterklas). We gingen de Kareelstraat op en af en namen een zebrapad, de stoep, de straat, de verkeersborden… waar.

Juf Annie had een kleine elektrische auto meegebracht met werkgerief zoals een helm, gereedschapsgerief om de auto te herstellen, een werkpak…

Ze had ook sleutels mee met ringen; de bedoeling was dat de kinderen de sleutels aan de ringen hingen.

Met houten hamertjes mochten ze bouten in een plankje kloppen.

In een ringmap staken verschillende afbeeldinge van voertuigen, verknipt in 2 flappen. De peuters mochten puzzelen door 2 flappen juist te combineren (VB; de voor- en achterkant van een vuilniswagen).

In de zandtafel mochten ze met auto’s rijden in het zand.

De peuters en de kleuters van de onthaal/ eerste kleuterklas namen de auto van de juf waar (de delen benoemen, de kleur,  de functie…). Ze mochten er ook eens in zitten en toeteren; dat vonden ze leuk! We gingen na hoeveel kinderen er in de koffer konden… Ze mochten ook de auto poetsen m.b.v. emmer en spons.

De peuters mochten tellen hoeveel stipjes er op een blad afgebeeld stonden en ze mochten evenveel sleutels in het vakje plakken.

Ze kleurden de ronde vormen van een verkeerslicht in de juiste kleur in. Juf Leen had hiervoor een speelgoed rood licht meegebracht.

Met plasticine konden ze een geplastificeerde auto versieren door er plasticine op te leggen.

Ze beschilderden ook plankjes met zwarte verf. Hiermee konden ze dan een straat maken om hun auto’s te laten op rijden.

Ze reden ook met auto’s heen en weer in de verf op papier; dat gaf een mooi resultaat!

Juf Annie had ook sleutels en sloten mee van een bepaalde kleur. De bedoeling was dat de kleuters de sleutels en de sloten linkten en zo konden ze de sloten openen.

Juf Charlotte had een spelletje mee waarbij de peuters verkeersborden van verschillende vormen (rond, driehoekig en rechthoekig) legden in de juiste vorm op een legplaat.

Juf charlotte speelde met de eerste kleuterklas een matrix waarbij de kleuters de auto’s juist mochten plaatsen volgens de aangeduide richting.

25 mei vierden we het grootouderfeest met als thema ‘sportkriebels’.

Vrijdag 7 juni gingen we op uitstap bij Mong Blok.

Eerste kleuterklas: thema schoolfeest ‘onder de sloef’; kabouterschoenen!

Geschreven door Leen Buekens op zaterdag 8 juni 2019.

!!! Omdat de kleuters van de onthaalklas/eerste kleuterklas in de namiddag bij elkaar mogen spelen en omdat we met de ganse groep verjaardagen vieren en soms ook gezamenlijke activiteiten organiseren, staan hier zowel foto’s van de kindjes van de onthaalklas als de eerste kleuterklas!!!

De kleuters van de eerste kleuterklas werden voor het schoolfeest omgetoverd in ‘kabouters’. We beschilderden een wit papier met een rode, gele, groene of blauwe kleur m.b.v. verf en een verfrol. Hier maakte de juf de riemen van voor het kabouterpak.

Met waterverf beschilderden de kleuters een bloem waarmee ze dansten tijdens het optreden. Aan de andere kant van de bloem stempelden ze met stempelkussentjes mooie gekleurde stippen.

Op een rood papier werden witte stippen gestempeld. Van schoendozen werd een paddenstoel gebouwd en de rode papieren met witte stippen werden op de bovenste schoendozen geplakt, dit werd de hoed van de paddenstoel.

De kleuters kleurden op een blad evenveel stippen in van de paddenstoel dan de braambessen die de kabouters hadden gevonden.

De kleuters mochten ook een activiteit doen waarbij de ruimtebegrippen OP, NAAST en ONDER werden verwoord. Dit was de positie van de kabouter t.o.v. de paddenstoel.

We vierden de verjaardag van Sem; hij werd 4 jaar. Bravo Sem!

We leerden ons dansje voor het schoolfeest aan met bezem en emmer.

De kleuters die dit wouden mochten een kaboutermuts vouwen van een rond vouwblaadje en er een kabouter onder tekenen. Ook een hoedje van een paddenstoel mochten ze versieren met witte stippen en erbij plakken. Onder het hoedje tekenden ze een steel van de paddenstoel. Ook sommige kleuters van de onthaalklas wouden dit doen. Zij vouwden enkel de kaboutermuts en plakten er een rond vouwblaadje onder. Dat was dan het gezicht van de kabouter. Op het gezicht tekenden ze 2 ogen, 2 oren, een neus en een mond.

De kleuters mochten ook met juf een telspelletje doen met de dobbelsteen en witte parels. Ze rolden met een dobbelsteen en namen evenveel witte parels en legden deze op de hoed van de paddenstoel. Ook het begrip meer en minder, 1 bijdoen en 1 wegdoen kwamen aan bod.

We vierden ook de verjaardag van Ferre; hij werd 3 jaar, bravo Ferre!

Juf Annie had binnen het thema ‘feest’ ballen en buizen meegebracht van verschillende groottes en diktes en de kleuters mochten nagaan welke bal in welke buis paste.

Met juf Hilde schilderden de kleuters ballonnen op een wit papier en daar werd een lint aan gehangen. De kleuters kleurden op papier ook de rij ballonnen af volgens patroon; VB; een rode ballon, een blauwe, een rode, een blauwe…

Onthaalklas; thema ballen en ballonnen op het schoolfeest!

Geschreven door Leen Buekens op zaterdag 8 juni 2019. Aangepast op zaterdag 8 juni 2019

!!! Omdat de kleuters van de onthaalklas/eerste kleuterklas in de namiddag bij elkaar mogen spelen en omdat we met de ganse groep verjaardagen vieren en soms ook gezamenlijke activiteiten organiseren, staan hier zowel foto’s van de kindjes van de onthaalklas als de eerste kleuterklas!!!

Tijdens het thema ‘ballen en ballonnen’ mochten de peuters met juf Annie en juf Charlotte hun witte T-shirt bestempelen met ballonnen en verf. Dat gaf een heel mooi effect! Deze trokken ze aan voor hun schoolfeestoptreden.

De peuters knipten ook snippers die ze in een ballonvorm plakten.

Ze vulden ook ballonnen m.b.v. trechters met rijst en maïs.

Juf Annie had binnen het thema ‘feest’ ballen en buizen meegebracht van verschillende groottes en diktes en de kleuters mochten nagaan welke bal in welke buis paste.

We vierden met z’n allen ook de verjaardag van Anna; zij had nepijsjes meegebracht met kleurstof. Dat gaf een leuk effect want de tongen van de kinderen hadden plots verschillende kleuren!

 1 2 3 >