• spring in't veld
  • spring in't veld
  • spring in't veld
  • spring in't veld
  • spring in't veld
  • spring in't veld
  • spring in't veld
  • spring in't veld
  • spring in't veld

Dit zijn de blogs

Hier vind je alle activiteiten van de klassen!

Tip: ga even met je muis over de foto's, misschien zit er wel een heus fotoalbum achter!

Thema kerst

Geschreven door Shana Dhoze op dinsdag 28 december 2021. Aangepast op dinsdag 28 december 2021

De 1e week werd er hard gewerkt aan onze nieuwjaarsbrieven en werd het versje goed ingeoefend. 
De 2e week werd de rust terug in de klas gebracht.

Elke ochtend en na elke speeltijd lastten we een rustmomentje in. Hierbij deden we ademhalingsoefeningen, gaven we elkaar een massage, deden aan yoga. 
Ze vroegen zelf naar het rustmomentje wanneer ik dit even vergat te doen dus ik denk wel dat ze hiervan genoten  :-)

Er werden deze week ook wafels gebakken en warme chocomelk gemaakt. Samen met de jongste kleuters rond de vuurkorf en genieten van het samen zijn. Natuurlijk werd van ondertussen van dit alles gesmuld. 

Wat vroeger dan voorzien hielden we een kerstfeestje. 
De kleuters kozen een vriendje om hun pakje aan te geven. 
Na de pakjes was het tijd om te smullen van al het lekkers!
De buikjes werd goed rond gegeten :-)

 

Aan allen fijne feesten gewenst!

Thema Sint

Geschreven door Shana Dhoze op dinsdag 28 december 2021.

Omdat we de dief gevat hadden, ging de eigenaar zorgen voor een verrassing en wat voor een verrassing!
Plots stond er maandag een paard!
Wat vonden de kleuters dit leuk! Vooral toen ze eens een rondje mochten rondstappen op het paard. 

We hielden een brainstroming over wat Sinterklaas en zijn Pieten allemaal doen. 
We kwamen tot de conclusie dat de Sint alles noteert in zijn grote boek, dat er (Spiek)Pieten zijn die stiekem komen kijken of de kinderen wel flink zijn en dat de Pieten zelf speelgoed maken. 

Dus zorgden we ervoor dat al deze dingen konden uitgevoerd worden in de klas. 
De sint kreeg een bureautje waarbij hij samen met een Piet moest gaan kijken of de kleuters wel flink waren. Dit werd in het boek genoteerd in kleur. Groen was flink, rood niet. 

De huishoek werd omgetoverd tot werkkamer en inpakkamer. Oud en kapot speelgoed werd gemaakt of omgetoverd tot iets nieuws. Het werden leuke resultaten. 

Ook werd er een snoepverdeelmachine in elkaar geknutseld. Zo konden de snoepen verdeeld worden voor de kleuters in het huis. De machine verdeelde de snoepjes niet altijd op een eerlijke manier. Gelukkig verdeelden de kleuters de snoepjes eerlijk onder elkaar. 

Om af te sluiten bracht de Sint ons een bezoekje. De kleuters werden er stil van :-)
Terug in de klas werden de pakjes bekeken en uitgetest. 

Oscar was jarig. Omdat hij al een tijdje niet op school kon zijn en hij zijn verjaardag in het ziekenhuis moest doorbrengen, hadden we besloten om hem te videocallen. Zowel Oscar als de kleuters genoten van elkaars weerzien!

Thema Politie

Geschreven door Shana Dhoze op maandag 22 november 2021.

Toen we maandag de klas binnen kwamen, merkten we een brief op. Een brief van de commissaris van de politie!
In zijn brief vertelde hij dat hij een probleem had. Heel veel agenten zijn ziek geworden waardoor hij niet voldoende agenten had om op patrouille te gaan, het verkeer te regelen en om boeven te vangen!

Gelukkig kwamen de kleuters met een oplossing! Wij zouden wel politie spelen. 
Heel leuk MAAR dan kon niet zomaar. Om politie te worden moet er eerst veel geoefend worden en aan bepaalde opdrachten voldoen. Dit doen de agenten in wording in de politieschool. Dus zorgden wij zelf voor een politieschool waar we rekening hielden met de opdrachten. 

We moesten sterk zijn. Hiervoor maakten we een fitnessruimte waarin we onze spieren trainden en maakten we zelf gewichtjes. De kleuters van de 2e kleuterklas moesten ervoor zorgen dat ze 1 zwaar en 1 licht gewicht hadden. De 3e kleuterklassers moesten ervoor zorgen dat hun beide gewichten even zwaar waren.  
We moesten snel zijn. Hiervoor maakten we gebruik van zandlopers. 
We moesten obstakels kunnen uitvoeren. Hiervoor maakten we een parcours

Vrijdag kwam er een echte agent naar onze school. Hij gaf ons uitleg over de verschillende attributen die hij bij had, toonde ons de materialen in de combi waar we zelf eens een ritje mochten in maken! De kleuters hebben hier hard van genoten. 

Na het bezoek gingen we terug naar de klas waar onze diploma's klaar lagen. 
Vanaf nu zijn wij echte agenten!

foto's kleuters oktober

Geschreven door Shana Dhoze op zaterdag 6 november 2021.

Hier kan je de foto's terugvinden die de kleuters zelf getrokken hebben in de maand oktober

Bbbrrrr Spinnen

Geschreven door Shana Dhoze op zaterdag 6 november 2021.

Wat was dat nu in onze gang? We konden niet gemakkelijk door naar onze klas. Wie spande toch al die draden? Oh nee, aan de deur hing een grote spinnenweb met een dikke spin in. Ook in de klas waren enkele spinnenwebben te bespeuren. De juf was toch wat bang. Gelukkig hielpen de kleuters haar om de webben voorbij te stappen naar onze kring. MAAR!! In de kring zat een gigantisch grote harige spin. De juf was super bang! 
Al snel bleek het wel om een lieve spin te gaan, Marilyn genaamd. Zij spande het web in onze gang. Dit deed ze om al de vliegen te kunnen vangen. Ze vroeg ons wel om heel voorzichtig te zijn en het web niet stuk te maken omdat ze daar toch lang aan gewerkt had. 

Meteen gingen we op spinnenjacht. We wilden wel weten of alle spinnen er net zo uitzagen als Marilyn. Met potjes en vergrootglazen gingen we op pad. We zijn er enkele tegen gekomen maar wanneer we ze in een potje wilden steken, waagden alleen de echte waaghalzen zich. De potjes namen we mee naar onze klas om ze daar beter te bestuderen. 

Zo leerden we dat ze een kopborstuk en achterlijf hebben, 8 poten waarvan 4 aan elke kant, 6 of 8 ogen, gifkaken, tasters en spintepels. Ze kunnen niet goed zien en wikkelen hun prooi eerst in draadjes om ze nadien leeg te zuigen. 

Deze maand stonden ook de cijfers 4 en 8 op de voorgrond. Zo zochten we deze cijfers en getalbeelden in de klas, maakten we groepjes van 4 of 8, verzamelden we 4 of 8 voorwerpen. 
Ook de letter S van spin werd aangebracht. De letterkoffer werd voor de 1e keer meegegeven en er werden verschillende leuke dingen meegebracht met deze letter. 

Er kwam ook een heks langs. Zij ging nog naar de heksenschool en moest, om haar diploma te behalen, nog een laatste toversoepje maken. Hiervoor had ze ingrediënten nodig die met de S begonnen. De kleuters hielpen haar heel goed. Alleen was er 1 probleem. Spinnen waren ook 1 van de ingrediënten maar hier was ze bang van! De kleuters schoten meteen ter hulp om ze in het soepje te doen maar dit mocht niet. Alleen de heks mocht ze in de soep doen, anders ging ze haar diploma niet krijgen. De kleuters kwamen met verschillende voorstellen en hulpmiddelen af zodat ze in haar opzet zou slagen. En ja hoor! Ze was met glans geslaagd. 

Onze laatste week voor de vakantie startten we met het voorbereiden van de soep. De groenten werden zorgvuldig gesneden en de spinnen werden gerold. 
Op vrijdag was het dan zover. Ons halloweenfeestje. We hielden een modeshow, hebben gedanst, smulden van de lekkere pompoensoep met spinnen EN van de lekkere gebakjes die Matteo meegebracht had. We eindigden met het kijken naar een film van 'De nachtwacht'

Thema Kunst (vormen)

Geschreven door Shana Dhoze op vrijdag 1 oktober 2021.

We begonnen ons nieuw thema a.d.h.v een prentenboek 'Misschien'. Hoe is alles begonnen? Is het begonnen met kleuren? Daarna met vormen? Zijn die vormen dan gebroken in kleinere vormen? Zijn met die kleinere vormen dan dingen ontstaan zoals dieren en planten?

Door dit boek ontdekten we dat je met vormen heel veel kan maken en ontdekten we dat wijzelf ook bestaan uit vormen. Kijk maar eens naar je gezicht, je ogen, je neus, je buik. 
Hierna gingen we zelf aan de slag. Met 4 driehoeken, vierhoeken en cirkels konden de kleuters zelf iets ontwerpen. De creaties zijn heel mooi geworden. 

De kleuters kregen ook hun 1e les krullenbol waarbij de cirkel en driehoek geoefend werden. Er werd meteen ook aandacht besteed aan de juiste pengreep en schrijfhouding. 
Bij de wiskunde les kregen ze een lesje met kleurrijke linten en maakten een gezicht door gebruik te maken van plaatsbegrippen. 

Ook leerden we 2 cijfers wat beter kennen nl. 1 en 2. In de klas gingen we opzoek waar we zowel de cijfers als getalbeeld als voorwerpen tegen kwamen. De kleuters waren heel alert en kwamen heel veel deze 2 cijfers tegen!

1e schooldagen

Geschreven door Shana Dhoze op zondag 12 september 2021.

Onze 1e schooldagen zijn alvast goed van start gegaan. Kijk maar even mee!

uitstap Harry Malter

Geschreven door Shana Dhoze op maandag 21 juni 2021.

Wat een leuke dag!

Thema Piraten

Geschreven door Shana Dhoze op zondag 20 juni 2021.

=m7Toen de juf naar zee geweest was, vond ze daar een fles met een briefje in. In de klas werd de brief voorgelezen. Deze bleek van Kapitein Bleekscheet te komen. Hij zat met een probleem waarbij de kleuters moesten helpen: nl. een geschenk vinden voor zijn papa. Na een korte brainstorming vonden wij het perfecte cadeau en besloten om dit cadeau ook zelf voor onze papa te maken. 

We kregen van kapitein Bleekscheet meerdere flessenpost met verschillende problemen die wij met plezier voor hem gingen oplossen. Zo vond hij een lege schatkaart die wij omtoverden tot een echte schatkaart, moesten we opzoek gaan naar materialen die konden drijven om daar vervolgens een bootje mee te knutselen zodat kapitein Bleekscheet van het eiland kon afgeraken, we moesten onderzoeken in welke fles het meeste water kon, leerden een spel dat op zijn schip veel gespeeld wordt. 

Verder bouwden we in de bouwhoek een piratenschip waar we piraatje konden spelen. Het poppenhuis werd de kombuis waar al het lekkers kon worden klaargemaakt voor de kapitein en zijn matrozen, de winkel werd omgetoverd tot het domein van de schatbewaarder. 

Op de laatste dag moesten we op zoektocht. Elke kleuter kreeg een kaartje met verschillende tekeningen die ze in het schooldomein moesten gaan zoeken. Pas wanneer elke kleuter alles gevonden had, kregen we te weten waar de schat verstopt zat. 

We werden beloond met lekkere chocoaldemunten en kregen een echt piratendiploma!

foto's met Juf Nikky

Geschreven door Shana Dhoze op zondag 20 juni 2021.

Foto's tijdens de stage van juf Nikky

 1 2 3 >  >>